Datum objave: 16. Veljača 2023

BESPUĆA HRVATSKE ZBILJNOSTI / Na 4 godine zatvora osuđen je dekan Pravnog fakulteta i član Državnog sudbenog vijeća RH zbog gospodarskog kriminala i prisvajanja službenog automobila

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bivšeg dekana splitskog Pravnog fakulteta i nekadašnjeg člana Državnog sudbenog vijeća, Borisa Buklijaša pravomoćno je osuđen na 4 godine zatvora zbog gospodarskog kriminala i zlouporabe položaja i ovlasti. Buklijašu je pravomoćna presuda izrečena na 10. obljetnicu njegovog uhićenja 2013. godine.
Buklijašu se tereti da je od 2008. do 2012. godine, kao dekan Pravnog fakulteta, počinio više kaznenih djela iz područja gospodarskoga kriminaliteta te oštetio fakultet i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1 500 000 kuna. Nadalje da je zloupotrijebivši položaj i ovlasti Državno sudbeno vijeće i Ministarstvo pravosuđa oštetio 110 000 kuna, da je na račun Pravnog fakulteta nabavio 85 tisuća eura vrijedan automobil koji je koristio u privatne svrhe, a rate leasinga i sve ostale troškove snosio je fakultet. Uz to naplaćivao je službena putovanja za fakultet pravdajući ih odlascima u Zagreb na sjednice Državnog sudbenog vijeća svojim osobnim automobilom, a koristio je službeni auto fakulteta. Povrh svega osuđen je i zbog nezakonitog zapošljavanja dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.

 

Iz kategorije: Vijesti