Datum objave: 28. Veljača 2023

VRIJEDI ZABILJEŽITI / Šibenčani Nevenka i Ljubo Relja proslavili dijamantni pir - 60 godina složnog braka

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevenka i Ljubo Relja proslavili su ovih dana dijamantni pir – 60 godina braka i zajedničkog života. Njihovo dvoje djece, Sanja i Darko organizirali su za njih i užu obitelj večeru u restoranu jer zaista se, kada su njih dvoje u pitanju, ima što slaviti. Vrijedi i zabilježiti njihovu priču o dugogišnjem složnom životu.

 

Oboje su rođeni Šibenčani, ali on ne glumi nekog gazdu u kući kojeg žena mora slušati, kakvim se vole predstavljati stariji Šibenčani. Priznaje kako se ne razumije u kućanske poslove i održavanje domaćinstva pa je sve to prepustio supruzi, a sve što mu ona napravi je dobro, ne prigovara ni na šta. Ljubav i razumijevanje osjećaju se u svakoj njihovoj riječi iako jedno drugom nešto i prigovore. Nevenka kaže da je već 60 godina zarobljena u njegovom srcu, a Ljubo da je njemu sve vrijeme ljepše nego njoj.

On je stvarno miroljubiv i blag čovjek. Ja sam malo žešća, volim prigovarati. Nije mu zbog toga bilo lako sa mnom, ali nikad se ne svađamo. Nikad se ujutro, ako je bila neka prepirka večer prije, nismo probudili ljuti, da ne razgovaramo. Svako jutro smo prije posla planirali što ćemo tg dana zajedno raditi”, priznaje.

Ljubo je igrao nogomet s Nevenkinim bratom, a ona je išla u školu s njegovom sestrom tako da su bili stalno zajedno.

Stalno smo bili jedan drugom po kući, družili se. Onda je došla Jadrija i tu je počela naša ljubavna priča”, otkrivaju.

Ljubo je otišao u srednju školu u Zagreb, ali se vrlo brzo vratio u Šibenik jer se osjećao kao siroče. Zaposlio se u tadašnjem Remontnom zavodu i u njemu je završio zanat. Uslijedila je potom vojska, a jedno vrijeme je kao vojnik bio i u Egiptu. Kad se vratio oženili su se, a on je od 1969. godine do mirovine radio u Vinoplodu – Vinariji.

Nevenka je kći poznate šibenske kumpraverde, babe Matije Bašić. Nakon srednje škole zaposlila se u Luci, ali je nakon nekog vremena dobila otkaz. „Bili smo mladi bračni par koji je imao stan i jedno dite. Smatrali su da smo mi bogati i da je drugima posao potrebniji. Kad su to čuli moja mater i njegov čača onda su se naljutili i kupili nam i auto, da budem još bogatiji”, prisjeća se.

Ljubo priznaje da ga je Nevenka osvojila svojom ljepotom i da je n njezinom bratu Stanku rekao da mu je sestra jedna od najljepših cura u Šibeniku, a brat joj je to prenio.

Jesam, rekao sam to i ne tajim. Uvijek sam bio isprem prema njoj, a rekao bi joj i nešto što me je smetalo. Bilo je nekad povuci – potegni, ali bih ja uvijek na kraju popustio. Najviše mi i to cijelo život prigovara šta pušim, ali ja se nisam mogao odreći cigareta, ali nikada nisam pušio u stanu nego u dvorištu. Nju najviše smeta šta mi je jedna Ciganka dok sam bio u Egiptu prorekla da ću živjeti 106 godina i da ću nju nadživjeti”, šali se Ljubo.

Nije njemu bilo teško. Bio je oslobođen svega. Ne razumije se ni u šolde ni u kućanske poslove. Sve sam to držala ja, ali on nikad ne prigovara. Sve mu je dobro. Takva mu je bila i pokojna mater”, dodaje Nevenka.

 

Imaju četvero unučadi, a na putu je i praunuče. "Tek sad možemo reći da smo stari", šale se.

Pod stare dane su prodali veliki stan s dvorištem u Zadarskoj ulici i kupili mali stan na Šubićevcu. Ljubi to nije bilo po volji, ali je i tu popustio jer je znao da joj je teško državati tako veliki stan. Kažu da osim toga stana na Šubićevcu i svojih mirovina nemaju ništa drugo, ali da su sretni i da imaju dovoljno čak i nešto uštede.

Nismo sigurni da postoji recept za sretan brak. Ako ga je netko izmislio zaslužio je Nobelovu nagradu. Mislimo da je sve stvar razumijevanja i uvažavanje te da puno toga ovisi o karakteru ljudi koji žive zajedno”, zaključili su.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3