Datum objave: 28. Veljača 2023

DAN RUŽIČASTIH MAJICA / U Šibensko - kninskoj županiji je 50 posto učenika bilo izloženo vršnjačkom nasilju, najčešće verbalnom

Diana Ferić
Diana Ferić

U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističko-ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku je danas obilježen Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine i njime se ukazuje na prisutnost vršnjačkog nasilja među mladima koje za posljedicu može imati narušeno mentalno i tjelesno zdravlje mladih i njihovu socijalnu isključenost.

Ove godine donesena je odluka o zajedničkom obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u javnom prostoru kako bi se povećali pozitivni društveni učinci ove kampanje.

U obilježavanju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić sa suradnicima, predstavnici Grada Šibenika te nastavnici i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola.

Onaj tko se bori za sebe je hrabar, a onaj tko se bori za druge je junak. Stoga vas pozivam da budete junaci! Nikada nemojte mirno gledati nasilje i praviti se da ono ne postoji. Nasilje nikada ne smijemo prihvatiti, već na njega moramo reagirati.“, poručio je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić brojnim učenicima županijskih osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u današnjem programu te im zahvalio na njihovom angažmanu s plemenitim ciljem borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U stvaranje programa obilježavanja slanjem likovnih radova učenika nižih razreda, uključile su se i Osnovna škola Murterski škoji, Osnovna škola Vjekoslava Kaleba Tisno, Osnovna škola Vidici, Katolička osnovna škola te Osnovna škola Čista Velika.

U programu su nastupili srednjoškolski glazbeni sastavi iz Turističko-ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, a predstavljen je i video uradak učenika srednjih škola kojim je poslana snažna poruka svim mladih osobama: „Nasilje prestaje s vama!“.

Također, stručne suradnice Gimnazije i Turističko-ugostiteljske škole izradile su i provele on-line upitnik koji pokazuje kako je čak 50 posto svih učenika nekad bilo izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja (najčešće verbalnom ili socijalnom) te kako je njih 30 posto bilo nasilno prema drugima. Također, zabrinjava podatak kako dio učenika ne prijavljuje nasilje i o njemu ne govori zbog straha od ponavljanja nasilja ili socijalne isključenosti od strane vršnjaka.

Na kraju samog događanja u Kući umjetnosti Arsen, učenicima i ostalim sudionicima programa prikazan je film „Oblak“, redatelja Miroslava Sikavice iz 2011. godine o tragičnom stradanju Luke Ritza u Zagrebu koji je preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja.

Iz kategorije: Vijesti