Datum objave: 25. Svibanj 2023

VELIKIH 20 / Centar za socijalnu inkluziju Šibenik proslavi 20 godina potpore osobama s intelektualnim teškoćama

Diana Ferić
Diana Ferić
Svečanom  sjednicom  Skupštine  Centra za socijalnu inkluziju Šibenik koja je održana u Kući umjetnosti Arsen obilježenja 20. godišnjica rada tog centra  brine o osobama s intelektualnim teškoćama, a onima koji su ih podržavali i podupirali njegov rad dodjeljena su priznanja.  
 
 
“Nekako sam osvijestila da živim u vremenu ograničenja i nemoći, znam i tvrdim da hrabrost pojedinca koji svakodnevno i odgovorno radi svoj posao vraća vjeru u čovjeka. Čovjeka koji dobrotom i marljivošću može napraviti puno u svom okružju. Ako uložimo u male stvari puno hrabrosti i ljubavi, postajemo bolji i mi i svijet oko nas „, kazala je u pozdravnom govoru Slađana Dunđer, predsjednica Upravnog odbora.
Marija Alfirev idejna začetnica i  ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik u svom je govoru bila i kritična u vezi s tim kako se društvo još uvijek odnosi prema osobama s invaliditetom.
 
“Smatram da je vrijeme ne samo reći hvala, već I reći  ono što nas muči i što smatramo da bi trebalo promijeniti. Što 20 godina Inkluzije Šibenik uopće znači, jesmo li ostvarili misiju zbog koje smo se okupili 2003.godine? Pomažemo li ljudima da u potpunosti sudjeluju u društvenoj zajednici i životu? Oko 87 milijuna građana EU ima neku vrstu invaliditeta, međutim mnogi od njih nemaju jednake mogućnosti kao drugi. Nemaju pristup školama, radna mjesta, infrastrukturu, pa ni informacije i s njima se ponekad nepravedno postupa. Pa ni u našoj lokalnoj zajednici nije sasvim drugačije. Prije 20 godina riječ 'inkluzija' bila je velika nepoznanica. Mi smo u Inkluziji Šibenik učinili odmak od karitativnog, pasivno humanitarnog, donacijskog  pristupa rješavanja problema uključenosti i nametnuli se kao relevantan pružatelj  socijalne  usluga organiziranog stanovanja i psihosocijalne podrške u zajednici. Jedini smo koji u Šibensko – kninskoj županiji pružamo podršku zapošljavanju na otvorenom tržištu rada Jedini smo koji pružamo podršku okupljanju osoba s intelektualnim teškoćama,  ali jesmo li mi dovoljni? Odgovor je  jasan i kratak -  NE! Država je preko svojih situacija i promicanje inkluzije i društvene dobrobiti.  ono tijelo koje mora provoditi planove i politike za ispravljanje tih  tih situacija i zato treba poduzeti odgovarajuće mjere. Prava imamo svi, i osobe kojma pružamo podršku i mi kao pružatelji usluga i građani koji nas financiraju preko jedinica lokalne samouprave i Europske unije.  Međutim, nama je još važnije ono što slijedi nakon prava,a to je odgovornost. Odgovornost tražimo od ljudi kojima pružamo podršku, ali i od nas samih. Ali i odgovornost države jer samo o njoj ovisi hoće li nas pružatelje usluga prihvatiti kao partnere”, kazala je dr.sc. Marija Alfirev. 
 
 
Na svečanosti su bili i šibensko – kninski župan dr.sc. Marko Jelić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Burić je kazao kako je ponosan na Centar za socijalnu inkluziju i sve što rade na uključivanju osoba s teškoćama u život  „jer smo daleko prije Europe, osjetili smo potrebu uključiti naše sugrađane, našu djecu da budu jednaki i da se osjećaju željenim, ali i da iskoristimo sav njihov potencijal koji oni imaju”.
 
Župan Marko Jelić je u svom govoru taj centar i njegove kosnike usporedio s biljkom čuvarkućom koja odolijeva svim teškoćama iz svoje okoline.  „Doveli ste do toga da je jako ugodno biti gradonačelnik Šibenika i župan ŠKŽ i uistinu smo ponosni”,  istaknuo je  Jelić.
 
 
Priznanja za doprinos ugledu Centra, razvoju uključivog društva aktivnom upravljanju udrugom dodijeljena su Ivanu Braliću, Jeleni Kenđel Čular, Slađani Dunđer, Radojki Jurin i Miroslavu Škugoru. Za dugogodišnji rad u udruzi nagrađeni su Anita Škugor i Anamarija Hrg, dok su Daniela Bratković, Maja Karaman Grbavac i Ivana Topić dobile priznanje za doprinos ugledu Centra, razvoju uključivog društva i promicanju ljudskih prava osoba s invaliditetom. Za dugogodišnju suradnju u zapošljavanju uz podršku priznanja su primili Hrvoje Jelković iz Azimuta, Sanda Sladoljev iz Merkur osiguranja i NP Krka.
 
Za volonterski doprinos priznanja su primili Lovro Vudrag, Šime Strikoman i Biserka Šmit, dok je Ania Tuljak primila zahvalnicu za doprinos ugledu Centra i razvoju uključivog društva. Ania je inače nagrađena za najbolji logotip na natječaju za izradu logotipa.
 
U ime svih njih zahvalila se Ivana Topić, korisnica Centra za socijalnu inkluziju.

“Živim ovdje već 13 godina i zahvalna sam što sam tu. Puno toga sam prošla i želim se zahvaliti Centru na priznanju. Mnogo mi znači kao potvrda za moj rad i zalaganje. Nadam se ću i dalje uspješno promicati prava osoba s invaliditetom”, iskreno je kazala.

Iz kategorije: Vijesti