Datum objave: 30. Svibanj 2023

Proslavljene obljetnice franjevaca u Šibeniku: 800 godina prisutnosti, 700 godina samostana i 600 godina posvete crkve sv. Frane

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proslavljene su velike obljetnice franjevačke prisutnosti u Šibeniku: 800 godina prisutnosti, 700 godina samostana unutar nekadašnjih gradskih zidina i 600 godina posvete crkve sv. Frane, koja je od 1970. godine Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Ove proslave prožimaju se s 725. obljetnicom Šibenske biskupije čiji je prvi biskup bio fra Martin Rabljanin, gvardijan prvoga samostana sv. Frane. Slavlje je započelo dočekom sv. Franje Asiškoga na šibenskoj rivi. Brodica s kipom sv. Franje doplovila je iz zaljeva sv. Ante označivši tako dolazak braće, sljedbenika sv. Franje u šibenske krajeve. Na obali su ga prihvatili vjernici Grada te su ga, nakon pozdrava gvardijana i rektora svetišta fra Josipa Ivanovića, u procesiji ponijeli u crkvu. Svečanu svetu misu predslavio je uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru, a koncelebrirali su: mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, fra Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Marko Mrše, provincijalni ministar Splitske provincije Presvetoga Otkupitelja, fra Ivo Martinović, provincijalni ministar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, braća samostana sv. Frane s fra Josipom Ivanovićem i pristigli redovnički i dijecezanski svećenici u zajedništvu vjernika Grada Šibenika i okolice. Čuvajući spomen na mons. Jeronima Miletu, franjevca konventualca i šibenskoga biskupa (1922. – 1947.) pokopanoga u crkvi sv. Frane, kardinal Puljić u euharistijskom slavlju se koristio njegovim biskupskim štapom koji se čuva u samostanskom arhivu. U svojoj homiliji kardinal Puljić istaknuo je važnost simbola lađe kao Crkve koja plovi s jedne obale vječnosti na drugu, sigurna da je Krist jedini i pravi kormilar. Osvrćući se na posvetu crkve naglasio je da krizmeno ulje koje se koristi u liturgiji, kojim se pomazuju osobe u slavljima sakramenata, ali i oltar koji postaje središte okupljanja kršćanske zajednice.
-Po njemu svi postajemo kristolikiji. Slaveći događaje iz prošlosti, oni postaju izazov za sadašnjost i budućnost koja je pred nama, kako je istinski živjeti, kako Crkvu obnavljati po uzoru sv. Franje Asiškoga, - istaknuo je kardinal Puljić.
Poslije popričesne molitve kardinal je u pratnji gvardijana fra Josipa izmolio molitvu sv. Franje za sve sinove i kćeri koji se nalaze u životnim pogiblima moleći ga za pomoć i utjehu. Zatim je svoju zahvalu utemeljenu na riječima iz Pjesme bratu suncu “Hvaljen budi, Gospodine moj…” izrekao gvardijan fra Josip Ivanović. Osvrćući se na 800 godina prisutnosti fra Josip je zaključio:
-Spominjući se dobrote Božje zahvalni za obljetnice koje slavimo, za isprepletenost naših života međusobnom molitvom i upućenošću jednih na druge radosna srca zapjevajmo himan „Tebe Boga hvalimo”, a odlazeći s ovoga euharistijskog slavlja postanimo svjesni potrebe novih duhovnih zvanja i hrabrih odgovora jednostavnih i radosnih srca, kako za zvanja u službi oltara i Crkve, tako i u službi obitelji i Domovine. U tome neka nam pomogne zagovor svetoga Franje Asiškoga i sv. Nikole Tavelića.
Završio je citirajući sv. Franju Asiškoga: Počnimo braćo ispočetka, jer do sada gotovo ništa ne učinismo!
Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandre, a s orguljaškom pratnjom Nikole Lovrića Caparina; u liturgiji su posluživali ministranti crkve sv. Frane i odgajanici Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Izvor: Crkva sv. Frane
Foto: Crkva sv. Frane / Nino Stojić

 

Iz kategorije: Vijesti