Datum objave: 07. Lipanj 2023

ŠTRAJK / Počinje štrajk u poduzeću Ceste Šibenik. Poslodavac je odbio pristupiti kolektivnom ugovoru i donio Pravilnik o radu na štetu zaposlenika.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas u 12 sati počinje štrajk u poduzeću Ceste Šibenik. Štrajk organizira i vodi Sindikat prometa i veza Hrvatske. Odluka o štrajku donijeta je nakon neuspješnog postupka mirenja i odbijanja poslodavca da pristupiti kolektivnom pregovoru. Revolt je kulminirao kada je poslodavac donio Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova društva i Pravilnik o radu koji je stupio na snagu jučer 6. lipnja 2023. godine, kojim regulira prava i obveze radnika, ali ne regulira pitanja plaća i radnog mjesto radnika.
Sindikat je u propalom procesu mirenja tražio od poslodavca da poveća plaće radnicima za 15 posto te da poslovanje uskladi s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu što je poslodavac odbio učiniti.
Radnici poduzeća Ceste Šibenik zbog istih su razloga štrajkali u prosincu 2022. godine. Već tada su iskazali nezadovoljstvo odlukama Uprave da donese novi Pravilnik o radu i novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta te načinom utvrđivanja i obračuna plaća koji u suprotnosti s tada važećim Kolektivnim ugovorom.Odluka o štrajku bit će priopćena na konferenciji u krugu poduzeća Ceste Šibenik, a na skupu će govoriti predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Stjepan Lisičak i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel, te Leonardo Gugo sindikalni povjerenik podružnice Ceste Šibenik d.o.o.

Iz kategorije: Vijesti