Datum objave: 07. Lipanj 2023

ZAGRIZAO KAPITALAC / Jedanaestogodišnji Marko Sablić ulovio u Mandalini rijetku ribu strijeljku od oko 2,5 kilograma

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedanaestogodišnji Marko Sablić koji živi u Mandalini ulovio je ovih dana ribu kapitalca i to vrlo rijetku za koju mnogi nisu ni čuli – strijeljku tešku oko 2,5 kilograma. Riječ je  pelagijskoj ribi koja se odnedavno nastanila u Jadranu, a primjerci koji su do sada ulovljeniimali su između pola kilograma i kilogram. Marko je to više negodvostruko nadmašio.

 
Lovio je na mandalinskoj obali sa štapom na kojem je bila varalica nadajući se da će se na nju zaletjeti gof. Kada mu se zatresao štap u ruci i kada je riba počela jako trzati znao je da je zagrizlo nešto krupno. Nije je mogao izvući sam nego je odmah pozvao oca koji je doletio i s Markom izvukao strijeljku na obalu.
„Dok je trzala imao sam osjećaj da vučem kita koliko je bila teška. Kad smo je izvukli na obalu šokirao sam se kolika je. Nikad nisam ulovio toliku ribu”, kazao nam je Marko koji je ponosan na svoj ulov tog kapitalca svima pokazivao. Posebno je razveselio svog petogodišnjeg brata Josipa koji je tog dana slavio rođendan. Imat će što ispričati i svom razredu, 4. A , Osnovne škole Fausta Vrančić koji će sigurno biti ponosni na podvig svog kolege.  
 
 
Marko je u Mandalini poznat kao uspješni ribič koji obožava loviti ribe sa štapom ili na udicu. Zna uloviti pun sić špara, glamoča ili cipalja i nahraniti cijelu obitelj. Pasionirani je ribolovac  koji je tu ljubav naslijedio od djeda Josipa, ali i bakinog oca Duška i njezinog djeda Marka koji je u Mandalini bio poznat kao ribar  i veliki zaljubljenik u more. Takav je i Marko, a tu strast prema moru i svijetu u njemu usadila mu je  i baka Jagoda  Sablić, šibenska spisateljica i lutkarica koja je nedavno u kući Arsen imala upravo „morsku” izložbu pod nazivom   „Čarobni svijet mora i morskih dubina”. To je izložba autoričinih slika i maketa s morskim motivima – ribama, hobotnicama i sirenama, a možda će sada u nju uključiti i neobičnu ribu strijeljku.  
 
Strijelka je pelagijska riba, što govori da nema stalnog boravišta, niti se može odrediti karakteristična vrsta dna iznad kojeg se zadržava. U stalnoj je jurnjavi za hranom, jako pokretljiva i brza, a na određenom području neće se duže zadržavati. Također, mijenja dubinu, pa ju je moguće sresti od 2 do 200 metara
Rado će se  zaletjeti i na živi mamac i na varalicu pa kad zagrize i ostane na udici - a često svojim oštrim zubima vrlo brzo izbori slobodu.
Ribari je smatraju velikom štetočinom koja ozbiljno ugrožava dragocjene jadranske riblje vrste tamaneći ih u velikom broju, pa se na ribarskim forumima poziva na odlučan rat do istrebljenja protiv krvoločne strijelke. Jer, osim što ta riba svakodnevno pojede trećinu svoje težine, kad se zaleti među brancine, ciple, salpe i druge ribe koje su joj lak plijen, Napada oštrim zubima i ubija i kad nije gladna, pa je zovu još i morskom piranom. Ipak, malobrojni koji su je kušali mogu posvjedočiti da je izvrsna za jelo, a jedna od njezinih promotora  i velikih zagovornika uvrštenja te ribe u naše menije jest David Skoko, koji i sam u obiteljskoj konobi Batelina u Banjolama na razne načine demonstrira strijelkinu gastronomsku vrijednost. 
Iz kategorije: Vijesti