Datum objave: 07. Lipanj 2023

NIKAD DIRLJIVIJE I PONOSNIJE / Na Baldekinu obilježena 30. obljetnica smrti Dražena Petrovića, Funcuti se pridružili bakljadom

Diana Ferić
Diana Ferić

Nikad dirljivije obilježavanje smrti Dražena Petrovića u Šibeniku, komentirali su mnogi današnji program obilježavanja 30. obljetnice njegove pogibije, kako zbog dobre organizacije tako i zbog Funcuta koji su  organizirali bakljadu  dok je klapa Bunari pjevala " Život leti kapetane"  kao i nazočnosti  bivšeg košarkaša Šibenke  Željka Marelje , Draženovog suigrača  koji je, dirnuvši  Draženov spomenik  kazao fotoreporterima – ovjekovječite dva kapetana”. Uvijek su dirljivi i prizori djece koja grle Draženov spomenik, ljube ga i sjedaju mu u krilo.  

 
 
Brojni Šibenčani i zaljubljenici u sport i košarku prisjetili su se danas košarkaškog velikana Dražena Petrovića. Na današnji dan navršava se tužna 30. godišnjica Draženove prerane smrti te je tim povodom kod njegova spomenika na Baldekinu održan prigodni program.
Uz Draženov spomenik, a potom i kod koša u Ulici Petra Preradovića, cvijeće su položili gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, predstavnici Zajednice sportova Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te članovi brojnih sportskih klubova i udruga.
Gradonačelnik Željko Burić u svom obraćanju podsjetio je na Draženov neosporni talent, ali i upornost koju je iskazivao u svemu što je radio.
„Drago mi je što se na ovim obljetnicama iz godine u godinu može vidjeti sve više djece. To znači da se o Draženovim uspjesima i vrlinama koje je kao čovjek imao govori, uči i priča što je najveća uspomena na njegov lik i djelo.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik.
Okupljenima se obratila zamjenica župana Iris Ukić Kotarac također istaknuvši vrline koje su Dražena krasile kao čovjeka.
- I danas na 30. godišnjicu smrti ćemo reći – Naš Mali! On je naš, funcutski šibenski i svjetski. Pitam se svake godine što mi radimo po tom pitanju da budemo više kao Dražen. Položiti cvijeće i zapaliti svijeće je lijepo, ali nije dovoljno. Mi možemo i trebamo više. Pravi spomen na Dražena sačuvat ćemo ako budemo bolji jedni prema drugima svaki dan. Najbolje poštovanje Draženu pokazat ćemo ako budemo poštovali svoje nastavnike i trenere. Ako budemo čuvali njihov autoritet i ako oni budu slobodni učiti i trenirati nas bez pritisaka. Draženov život nas ući koliko je važna obitelj i njegova stalna podrška bio ti s njima ili ne. Obitelj se uvijek drži skupa. Draženov uspjeh u životu nas ući da najbolji među nama moraju ići dalje, jer onda mi kao društvo napredujemo. A najviše ćemo postići ako jedni drugima čuvamo leđa o potičemo se da budemo bolji svaki dan kazala je u prigodnom govoru zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.
 
 
Košarkaškom Mozartu počast su odali i članovi U-20 reprezentacija iz Kanade, Češke, Crne Gore i Hrvatske koji sudjeluju na turniru u sklopu manifestacije „30 godina bez Dražena“.
Program su vodile učenice OŠ „Juraj Šižgorić“, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Bunari“.  Bakljadom su Dražena pozdravili i predstavnici Šibenskih funcuta.
U sklopu obilježavanja 30. godišnjice stradavanja Dražena Petrovića na tvrđavi Barone u subotu, 10. lipnja 2023.g. u organizaciji Kulturne Udruge ‘Šibenska kartulina‘, a u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom grada Šibenika i JU Tvrđava kulture,  bit će prikazan film „Naš Mali“, autorice Ivane Guberine. Projekcija filma započinje u 20,30 sati.
Iz kategorije: Vijesti