Datum objave: 12. Lipanj 2023

SA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Nezadovoljni radnici poduzeća "Ceste Šibenik" štrajkaju zbog plaće,a direktor nabavlja novi auto od 45 000 eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Situacije u poduzeću „Ceste Šibenik” u kojem je danas započeo štrajk kojoj je osnivač Županija dotakli su se na današnjem Aktualnom satu vijećnici Županijske skupšine jer je Županija osnivač tog poduzeća.

Tanja Lakoš (HDZ) je uz ostalo istaknula kako direktor s jedne strane ne brie za radnička prava,a s druge strane kupuje automobil vrijedan oko 45 000 eura.
 
Tu je temu potaknuo Florijana Žižića što se događa u toj tvrtki župan Marko Jelić je kazao: „U ovom trenutku tamo je pokrenut štrajk, a na Sudu se danas odlučuje je li štrajk zakonit. Smatram da ne postoji osnovan razlog za štrajk, jer nema potrebe da se kolektivni ugovor već sada spominje, ovaj aktualni je na snazi još nekoliko mjeseci. Nekoliko osoba je novom sistematizacijom povrijeđeno i oni rade problem. Od lipnja je na snazi novi pravilnik i sistematizacija, što uključuje i povećanje plaća, odnosno porast osnovice od 7 do 32 posto. Nisam nikad čuo da netko štrajka zato što smo mu povećali plaću. To su političke igre koje se odvijaju su na štetu radnika”.
 
Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine podsjetio je da je još prije godinu dana govorio sam da će Ceste Šibenik doći u ovakvu situaciju. 
 
„Župane, vi ste imenovali Upravno vijeće i direktora, a ja sam vama prezentirao nekoliko dokumenata koji kažu da postoji ambicija da Ceste Šibenik preuzme privatni investitor”, istaknuo je, a Jelić mu je odgovorio da ne govori istinu i da je zbog toga protiv njega već podnesena sudska tužba za što Petrina ne zna. 
- Ništa od toga nije točno. Uostalom, zbog toga ste već dobili i tužbu pa ćete na sudu to objašnjavati - uzvratio mu je Jelić.
 
Tanja Radić Lakoš iz HDZ-a ima je i konkretno pitanje za direktora Cesta Šibenik, Roberta Miljkovića, kojeg je sjednici nije bilo.
„Voljela bih pitati direktora, ako mu već radnička prava nisu važna, zbog čega mu je važno vozilo u kojem će se voziti? Naime, u postupku nabave je službeno vozilo od 45 do 50 tisuća eura. Moglo se ići i na skromniju varijantu. Isto tako, što se transparentnosti tiče, direktor Miljković već godinu dana nije prikazao svoju imovinsku karticu, na što ga obvezuje zakon”, navela je. Župan Jelić je pak ustvrdio da se dobit tog poduzeća povećala dva puta i da je spriječena krađa goriva vrijednog 250 000 eura. Istaknuo je kako nije točno da se ne brie o radnicima jer im je povećana plaća. 
Bilo je riječ i o slučaju bivše ravnateljice Ljekarni Šibenik sanje Čatlak koja je dobila otkaz nakon što je promijenjena vlast u Županiji, a sud je sada vratio na posao. Župan Jelić je kazao da se može vratiti u tvrtku, ali ne na mjesto ravnateljice dok je Stipe Petrina  Petrina izjavio da je "jako dobro proučio slučaj" te da je "bilo dovoljno razloga za otkaz".
 
Na sjednici je nastao i problem oko izbora potpredsjednika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. Nakon što  HDZ-ov kandidat Robert Marić nije dobio dovoljan broj glasova. Vijećnici HDZ -a su napustili sjednicu, ali je sjednica nastavljena jer je ostao dovoljan broj vijećnika. 
 
 
 
Iz kategorije: Vijesti