Datum objave: 17. Srpanj 2023

Šibenski branitelji nastavljaju bitku s neistinama o Domovinskom ratu u knjizi „Samo istina” generala Ademija. Oglasili su se Paško Bubalo, Nikola Vukošić, Ante Šupuk i Blaž Jurin.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U novoj objavi, poslanoj na adrese svih medija u Hrvatskoj, kako je bilo najavljeno na nedavnoj konferenciji za novinare, šibenski branitelji okupljeni oko Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Jastrebovi", Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko - kninske županije i Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ogranak Rogoznica, nastavljaju se istinom boriti protiv neistina o Domovinskom ratu koje u knjizi „Samo istina” iznosi general Rahim Ademi, te svih drugih neistina i krivotvorenja činjenica o Domovinskom ratu iu obrani Šibenika.
U novoj objavi šibenski branitelji tvrde da general Rahim Ademi u knjizi „Samo istina” neistinito piše da je u kolovozu na pučkoj fešti „Primoštenske užance” u selu Prhovu za stolom sjedio uz predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, a kao dokaze navode izjave Paška Bubala, ratnog predsjednika Kriznog štaba i ratnog župana Šibenske županije, Ante Šupuka, ratnog gradonačelnika Šibenika, Nikole Vukošića, ratnog načelnika Policijske uprave Šibenik i Blaža Jurina, vozača Rahima Ademija u Domovinskom ratu.

Objavu šibenskih branitelja donosimo u cijelosti bez izmjena i dopuna:

 

Kao što smo najavili na konferenciji za novinare održanoj 21. lipnja 2023. godine u Šibeniku na kojoj smo razotkrili laži o Domovinskom ratu Ivice Bratića, predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman” Šibensko – kninske županije i bivšeg župana ratne Šibenske županije Paška Bubala, nastavljamo s otkrivanjem laži, neistina, proizvoljnih konstrukcija i neistinitog veličanja vlastite uloge u obrani Šibenika 1991. godine koje u svojoj knjizi „Samo istina” iznosi general Rahim Ademi.

U njegovoj knjizi „Samo istina” samo u dijelu koji se odnosi na šibensko područje, do sada smo javno razotkrili i dokumentirano osporili više od 30 laži i netočnih interpretacija događaja te objeda generala Ademija o obrani Šibenika i šibenskim braniteljima.

U ovoj objavi razotkrivamo nevjerojatnu neistinu koju general Ademi iznosi na 109. strani svoje knjige gdje opisuje događanje na „Primoštenskim užancama” u selu Prhovu 1993. godine.

General Ademi u knjizi „Samo istina” piše: Bio je 14. kolovoz 1993. kada je Predsjednik Tuđman došao svečano otvoriti vodovod za selo Prhovo. S njim je bio ministar obrane Gojko Šušak, koji je odredio da za večerom sjedim s predsjednikove desne strane, a on je sjeo s njegove lijeve strane. S moje desne strane sjedio je šibenski župan Paško Bubalo, koji mi u jednom trenutku kaže: „Danas prije podne Predsjednika Tuđmana ukrcali su u veliki gliser i odveli ga prema otoku Žirju. I ja sam bio s njima. Cijelo vrijeme kružili smo oko otoka i obilazili bitnicu. Stalno su mu lagali da je Žirje obranilo Šibenik i deblokiralo Šibenski most gonjenjem neprijatelja do Gaćeleza. Brigadiru Ademi, molim te reci predsjedniku pravu istinu o herojskoj obrani Šibenika“. Nemojmo sada kvariti večeru biće prilike drugi put ispričati pravu istinu, odgovorio sam Bubalu, svjestan da bi moj istup u odori časnika HV izazvao neugodnost.“

Ove tvrdnje generala Ademija notorna su laž koja razotkriva u kolikoj mjeri je u svojoj knjizi „Samo istina” govorio neistine o Domovinskom ratu te posebno obrani Šibenika i svojoj ulozi u šibenskoj bitci 1991. godine. Navedeni pasus indikativni je primjer kako je general Ademi od neistina, izmišljotina i krivotvorina stvarao svoju istinu o Domovinskom ratu. Pasus vrvi lažima te razotkriva čime je general Ademi spreman služiti se da bi nametnuo svoju „istinu” i gradio kult vlastite ličnosti:

1. General Ademi piše: „14. kolovoz 1993. kada je Predsjednik Tuđman došao svečano otvoriti vodovod za selo Prhovo”.

Istina je: Predsjednik Tuđman 14. kolovoza 1993. godine nije mogao u Prhovu (Primošten Burnji) otvoriti vodovod jer je on izgrađen tek deset godina kasnije. Predsjednik Tuđman je bio gost „Primoštenskih užanci” velike pučke fešte na kojoj je ostao mimo protokola oduševljeno pozdravljen od žitelja Primoštena i Primoštena Burnjeg. Predsjednik je Primoštencima tada obećao pomoć u izgradnji vodovoda te ih obvezao ih da ga pozovu na čašu vode kada vodovod bude gotov. O tomu kada je otvoren vodovod o kojem u knjizi „Samo istina”, laže general Ademi, svjedoči spomen-fontana u selu Drage nasuprot koje je kafić u kojem general Ademi, koji živi u zaleđu Primoštena, redovno dolazi na kavu, na kojoj krupnim slovima piše kada je u sela Primoštena Burnjeg stigla pitka voda.

 2. General Ademi piše: S njim je (s predsjednikom Tuđmanom op.a) bio ministar obrane Gojko Šušak, koji je odredio da za večerom sjedim s predsjednikove desne strane, a on je sjeo s njegove lijeve strane. S moje desne strane sjedio je šibenski župan Paško Bubalo.

Istina je: S predsjednikom Tuđmanom u Prhovu na „Primoštenskim užancama” zaista je bio ministar obrane Gojko Šušak. Međutim ministar Šušak nije određivao tko će gdje sjediti za stolom niti je sjedio uz predsjednika Tuđmana s njegove lijeve strane kao što piše general Ademi. Isto tako, kao što se vidi iz autentične video snimke iz Prhova, Ademi nije sjedio predsjedniku Tuđmanu s desne strane. Ministar Šušak sjedio za stolom nasuprot stola za kojim je sjedio predsjednik Tuđman, a general Ademi još malo dalje. Kao što se vidi na autentičnoj video snimci iz Prhova, do predsjednika Tuđmana sjedili su Paško Bubalo, predsjednik tadašnje Šibenske županije i Ante Šupuk, gradonačelnik Šibenika. Dakle, ministar Šušak uopće nije sjedio uz Tuđmana, a nije ni na koji način sudjelovao u određivanju tko će gdje sjediti. General Ademi nije bio ni blizu stolu za kojim sjedi Predsjednik, a hvali se da mu je sjedio s desne strane. Kao što se vidi na filmskom zapisu desno od Tuđmana sjedi gospodin Paško Bubalo, a Ademija nema za tim stolom.

Sve ovo ne iznenađuje nas jer smo već navikli na izmišljotine, laži i konstrukcije. Generala Ademija. Međutim iznenađenje nam je tadašnji župan gospodin Paško Bubalo koji ni sam ne govori istinu iako potvrđuje da u Prhovu general Ademi nije sjedio uz predsjednika Tuđmana kao što tvrdi. Kada je u knjizi „Samo istina” vidio tu nevjerojatnu laž generala Ademija, ratni načelnik Policijske uprave Šibenik Nikola Vukošić kopirao je te stranice knjige i poslao ih s popratnim pismom gospodinu Bubalu da se o tomu očituje. (Pismo Nikole Vukošića i Odgovor Paška Bubala prilažemo uz objavu).  Gospodin Bubalo je u odgovoru Nikoli Vukošiću potvrdio činjenicu da general Ademi nije sjedio pokraj predsjednika Tuđmana. Nadalje navodi da je točno da je želio da general Ademi predsjedniku govori o svojim ratnim uspjesima na šibenskom području, posebice o svojoj ulozi u preuzimanju vojarni u Rogoznici, Zečevu i Smokvici, ali da Ademiju nije govorio; Cijelo vrijeme kružili smo oko otoka (Žirja op.a.) i obilazili bitnicu. Stalno su mu lagali da je Žirje obranilo Šibenik i deblokiralo Šibenski most gonjenjem neprijatelja do Gaćeleza. Brigadiru Ademi, molim te reci predsjedniku pravu istinu o herojskoj obrani Šibenika. Problem je tomu što Bubalo tvrdi da je predsjednik Tuđman tada, u kolovozu 1993. godine bio na otoku Žirju, a to nije istina. Predsjednik Tuđman bio je na Žirju samo jednom i to 19. srpnja 1992. godine kada je u njegovoj nazočnosti i nazočnosti ministra policija Jarnjaka i ministra obrane Šuška, topnička bitnica „Ruža hrvatska” Žirje (čije postojanje general Ademi negira) prešla iz sastava MUP-a u sastav HV-a odnosno Hrvatske ratne mornarice. Nakon toga i drugih prigodnih događanja u Šibeniku, predsjednik Tuđman je otišao na područje Primoštena gdje je za njega i uzvanike u priređena večera Marini Kremik. U Prhovo je došao godinu dana kasnije. Ademi i Bubalo očigledno su pobrkali ta dva događaja. Bubalo je ustrajao na toj neistini i u izjavi novinaru Ivi Mikuličinu u članku objavljenom 24. listopada 2021. godine koji je on objavio ne provjerivši točnost iznesenih tvrdnji.

General Ademi sve je to još više krivotvorio i pretvorio u argumente za glorificiranje svoje ličnosti, a da uopće nije provjerio o čemu govori, u najmanju ruku mogao je pogledati tadašnje novine u kojima lijepo piše da je predsjednik Tuđman je 14. kolovoza 1993. godine sa nekoliko ministara bio u posjetu Šibenskoj županiji. Taj posjet započeo je u Tribunju, odakle je otišao u Tisno, a potom policijskim brodom plovio u Kornate gdje je obišao netom otvoreni granični prijelaz na otoku Ravnom Žaknu. S Ravnog Žakna otplovio je u Murter, a odatle je automobilom stigao u Šibenik gdje je šetao Poljanom družeći se građanima Šibenika te je prije polaska popio kavu u kafiću gradonačelnika Ante Šupuka. Iz Šibenika je predsjednik Tuđman otišao u Prhovo na „Primoštenske užance” gdje je održao govor, a mještani su za njega priredili folklorni igrokaz. Poslije toga otišao je u obližnji seoski dvor na večeru, na kojoj uz njega nije sjedio general Ademi kao što laže u knjizi „Samo istina”, nego Paško Bubalo koji je i sam pomiješao dva različita posjeta predsjednika Tuđmana njegovoj županiji. Gospodin Bubalo na taj način neodgovorno pridonosi krivotvorenju istine o Domovinskom ratu i Ademijevom fabriciranju laži koje hrvatska mora prihvatiti kao (Samo) istinu.

Paško Bubalo, predsjednik Kriznog štaba Općine Šibenik i župan Šibenske županije u Domovinskom ratu: Neke stvari napisane doista čude u objavljenoj knjizi generala R. Ademija, gdje govori: Danas prije podne Predsjednika Tuđmana ukrcali su u veliki gliser i odveli ga prema otoku Žirju. I ja sam bio s njima. Cijelo vrijeme kružili smo oko otoka i obilazili bitnicu. Stalno su mu lagali da je Žirje obranilo Šibenik i deblokiralo Šibenski most gonjenjem neprijatelja do Gaćeleza. Brigadiru Ademi, molim te reci predsjedniku pravu istinu o herojskoj obrani Šibenika. To nisu moje riječi, PAŠKA BUBALA! (Cijela pisana izjava Paška Bubala pridodan je u privitku.)

Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibenik:
-Nakon pročitanih Ademijevih nebuloza osobno se, kao izravni sudionik događaja u Prhovu gdje sam bio u funkciji načelnika Policijske uprave, nisam mogao sjetiti da sam tada vidio Ademija nigdje u blizini predsjednika Tuđmana. Znam da je tamo bio, ali ni u jednom trenutku nisam ga vidio u blizini predsjednika. Predsjednik je bio okružen svojim šibenskim domaćinima Paškom Bubalom, Josipom Jurasom i Antom Šupukom. Kopkale su me tvrdnje generala Ademija, pa smo tražio fotografije i video snimke s te večere u Prhovu. Za nevjerovati, fotografija tog događaja kojeg je snimao službeni predsjednikov fotograf nigdje nema, kao da ih je netko namjerno uklonio. Ali upornost se ipak isplati. Došao sam u posjed video uratka s tih Užanci. Gospodin koji je to snimao nije imao akreditaciju da snima dvor gdje se večeralo pa je snimao iz daleka. Snimak nije perfektan, ali se dobro vidi da sa desne strane predsjednika Tuđmana sjedi tadašnji župan Paško Bubalo, a sa lijeve gradonačelnik Ante Šupuk, a da generala Ademija nema u njegovoj blizini. Ne znam zašto ratni predsjednik SO Šibenik i župan Šibenske županije Paško Bubalo o tomu šuti i dozvoljava neistine generala Ademija čak i na svoju štetu? Zašto dopušta da mu general Ademi oduzme njegovo mjesto za stolom uz predsjednika Tuđmana na kojem je on zasluženo i po pravu sjedio? Zašto dozvoljava da mu general Ademi lažima oduzme jedinu priliku u životu kada je imao čast sjediti pokraj Predsjednika Franje Tuđmana i ne samo objedovati s njim nego i dijeliti veličinu njegove slave Oca Domovine u presudnim danima Domovinskog rata? Gospodin Paško Bubalo morao bi se o tomu javno očitovati i odgovoriti na pitanje je li i u ovoj situaciji u kojoj je lažima potisnut s pozornice jednog povijesnog događaja i neistinama izbačen s mjesta koje mu je pripadalo, spreman podnositi neistine i šutnjom potvrditi da general Ademi zaista govori „Samo istinu”? Ne znam jesu li su se njih dvojica dogovarali da prilikom pisanja knjige „Samo istina” složno prikrivanju, odnosno krivo prezentiranju istinite događaje? Možda gospodin Bubalo u nepoznavanju istine o obrani Šibenika u Domovinskom ratu, ili iz nekih drugih pobuda, zaista vidi generala Ademija kao spasitelja Šibenika i Hrvatske pa zato niječe nepobitne činjenice čak i na vlastitu štetu? Ako trpi i tolerira, dakle podupire, Ademijevu laž o tomu tko je sjedio pored predsjednika Tuđmana u Prhovu 1993. godine, može li mu se uopće u bilo čemu, a ne samo u ovomu, vjerovati?

Ante Šupuk, gradonačelnik Šibenika 1992. godine:
-Naravno da se sjećam te večere s predsjednikom Tuđmanom. Bio je to nezaboravan događaj. Predsjednik je bio izvanredno dobro raspoložen i radostan. Meni i gospodinu Bubalu bila je najveća čast sjediti tada uz predsjednika i dijeliti s njim objed kojim su nas Primoštenci počastili.

 Blaž Jurin, direktor PZ Primošten Burnji, u Domovinskom ratu 1991, godine vozač generala Ademija:
-Dolazak predsjednika Tuđmana u Prhovo na Primoštenske užance 1993. godine nije bio predviđen no on rado pristao doći među naš puk kada smo mu to predložili. Trebalo je da se on samo pojavi na Užancama i pozdravi puk, ali je on s veseljem ostao među nama i nije otišao na protokolom predviđenu večeru u Primoštenu. Za nas je dolazak predsjednika Tuđmana u Prhovo, na Užance bio praznik domoljublja i slobode iako je rat još trajao. Bio je to najveći i najljepši događaj u povijesti Primoštena Burnjeg. Predsjednik Tuđman s velikim je veseljem ostao na našoj pučkoj večeri u jednom od naših drevnih dvora. Uz njega su za stolom, kako je i red, sjedili su župan Paško Bubalo i gradonačelnik Šibenika Ante Šupuk. Mi, ostali, uključujući ministra Gojka Šuška, ministra rada i socijalne skrbi Josipa Jurasa, druge državne, policijske i vojne dužnosnike pa i Rahima Ademija, sjedili smo za susjednim stolovima i zajedno s ponosom uživali u uznositosti tog trenutka.

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti