Datum objave: 03. Rujan 2023

POČELI DANI MAKEDONSKE KULTURE U ŠIBENIKU / Gradonačelnik Željko Burić dobio najaviše priznanje "Prijatelj Makedonije" koje su do sada zaslužili samo Josipović i Mesić

Diana Ferić
Diana Ferić

Intoniranjem hrvatske i himne Sjeverne Makedonije počela je večeras  u Muzeju grada Šibenika svečanost otvaranje 4. Dana makedonske  kulture u Šibeniku koji su pokrenuti 2014. godine, tada kao susreti pjesnika, novinara i publicista iz Hrvatske i Makedonije.

Nazočni su bili šibenski gradonačelnik Željko Burić,  dr. Ljupčo Janevski, direktor vladine Agencije za promociju i potporu turizmu Makedonije, prof. dr, Natalija Popovska, ravnateljica makedonskog Kulturnog informativnog centra u Zagrebu, Tomislav Osmanli, književnik, novinar te Hristo Petrevski, predsjednik Društva pisaca Makedonije, književnik i umjetnik, a u publici je bio ie nekadašnji gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović sa suprugom kojeg je u svom pozdravnom govoru posebno istaknuo aktualni gradonačelnik dr. Željko Burić ističući  kontinuitet u podržavanju određenih projekata u Gradu Šibeniku. 

Saša  Georgijevski, predsjednik udruge Hrvatsko – makedonska tangenta koja organizira ovu manifestaciju podsjetio je na sve što je udruga ostvarila istaknuvši da je cilj njegovanje kulturno umjetničkih odnosa između dviju država i uspostava čvrstih mostova kulturne i sve druge suradnje,a vrhunac je bio posjet šibenskog gradonačelnika Željka Burića Skoplju kada je dogovorena suradnja u oblasti zdravstva i visokog školstva.  
Prof. dr. Natalija Popovska je govorila o glavnoj temi ovogodišnjih susreta koja nosi naziv „ Utjecaj tradicije na suvremenu umjetnost”. 
Šibenski gradonačelnik Željko Burić je u svom pozdravnom govoru srdačno zahvalio udruzi Hrvatsko – makedonska tangenta s kojom Grad Šibenik godinama odlično surađuje.
„Posredstvom Tangente ostvareni su brojni kontakti i izgrađeni su dobri, i poslovni i prijateljski, odnosi između Šibenčana i ljudi iz Makedonije. Vjerujem da će i ovogodišnja manifestacija Dani makedonske kulture proteći uspješno, uz želju da se ova praksa povezivanja i suradnje naših naroda nastavi i dalje“, kazao je gradonačelnik Burić zaželjevši da Sjeverna Makedonija što prije počne razgovore o pridruživanju Europskoj uniji što e, za njega, jamac opstanka i razvoja. 
 
Na kraju su predstavnici udruge Hrvatsko – makedonska tangenta dodijelili zahvalnice. Gradonačelnik Željko Burić primio je  priznanje „Prijatelj Makedonije“ . Rije na č je o najvećem priznanju, koje su dosad dobivali bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić. Priznanja su dobili i   dr. Ljupčo Janevski koji od početka podržava i potiče aktivnosti Hrvatsko – makedonske tangente, poznati pjevač Ivo Pattiera koji je njezin dugogodišnji član te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević koji je ovom prilikom otkrio da je u trećem razredu osnovne škole u jadnoj školskoj predstavi o narodima i narodnostima tadašnje Jugoslavije bio pripadnik makedonskog naroda obučen u njihovu narodnu nošnju. 
U glazbenom dijelu programa nastupio je Ivo Pattiera te učenici Glazbene škole Josipa Lukačića Tonia Zlatoper i Jakov Zmijanović na klaviru. 
Tradicionalna manifestacija Dani makedonske kulture u Šibeniku, koja se organizira pod motom “S otoka na kopnu, ka otoku na moru”, održava se od 2. do 5. rujna. Riječ je  o susretu hrvatskih i makedonskih, novinara, pisaca i umjetnika koji će ove godine kao središnju temu okruglog stola na Zlarinu imati “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”.
U nedjelju, 3. rujna, sudionici  kulturnog događanja odlaze na Zlarin, gdje se susreti makedonskih i hrvatskih pjesnika, novinara, književnika i publicista nastavljaju u 11 sati u Centru koralja Zlarin okruglim stolom o temi “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”. Bit će prikazan i film “Balkan nije mrtav” u režiji Aleksandra Popovskog.
U  Trutinim dvorima, u popodnevnim satima slijede književni razgovori i rasprava Tragom pisane riječi, a nakon toga će se predstaviti renomirani makedonski pisac Tomislav Osmanli. Gojka Skorić Pelajić , autorica je izložbe fotografija “More” koja će također biti otvorena u okviru ove manifestacije.
Sudionike ovogodišnjih Dana makedonske kulture u Šibeniku u ponedjeljak, 4. rujna, primit će gradonačelnik grada domaćina, Željko Burić.
U Muzeju grada, s početkom u 18 sati, dr. Ljupčo Janevski, direktor vladine Agencije za promociju i potporu turizmu Makedonije, održat će predavanje o temi “Eko turizam i održivost destinacije”, a u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u 19 sati,otvara se izložba likovnih radova “Olovka crta srcem- Hristovim”, autora prof.dr. Hrista Petreskog iz Skoplja. Petreski je, inače, književnik, slikar i aktualni predsjednik Društva pisaca Makedonije.
Zadnjeg dana susreta, u utorak, 5. rujna, makedonski gosti, u pratnji svojih šibenskih domaćina, posjetit će Primošten.
Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se četvrti put. Organizator događaja je nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta a pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine RH i gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić. Manifestaciju podupiru Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Šibensko-kninska županija, JU Tvrđava kulture Šibenik, Hrvatski centar koralja Zlarin, Muzej grada Šibenika i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".
Iz kategorije: Vijesti