Datum objave: 04. Rujan 2023

HUBOL O OBJAVI ZARUČNICE POK. DR. KREŠIMIRA CRNOGAĆE / U svojoj boli imala je snage upozriti na problem palijativne skrbi u našim bolnicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) reagirala je javno nakon objave anesteziologinje Sanje Ćosić o posljendjim satima njezinog zaručnika, cijenjenog dr. Krešimira Crnogaće u šibenskoj bolnici za kojeg je od dežurnog anesteziologa, kako tvrdi, morala moliti morfij da se umirućem ublaži bol i da spokojno ode s ovog svijeta. Kaže da je posljednje trenutke je proveo u boli, te je apelirala na liječnike da umirućim pacijentima omoguće dostojanstven i miran kraj života.

Ističe da je Krešimir preminuo od posljedica karcinomatozne limfangioze pluće koja se razbuktala te je on posljednje sate proveo u hipoksiji na 14 litara kisika u minuti.

"Ne moram objašnjavati kako bi to izgledalo da nije bilo morfija. I tu kreće tragedija. Za dozu subkutanog morfija kod umirućeg mladog kolege u punoj snazi ja sam morala moliti više puta i neprekidno dežurnog odjelnog liječnika i dežurnog anesteziologa.

Smilovali su se i raspisali mu na listi dozu od 4 x 5 miligrama sc, na moj izričiti zahtjev, nevoljko. I ništa više od toga. Ni kap više. Na moju molbu za kontinuiranu infuziju morfija kolega anesteziolog, MOJ anesteziolog, rekao je da 'nema običaj pisati kontinuiranu infuziju za odjel'.Ponavljam, umirućem bolesniku u hipoksiji koju nećemo rješavati eskalacijom zbrinjavanja respiratornog puta. Kojeg puštamo da umire. O neznanje, kako si veliko", napisala je.

U priopćenju HUBOL -a stoji:

"Izražavamo duboku sućut kolegici Sanji Ćosić i obitelji liječnika i vrsnog ortopeda Krešimira Crnogaće. Krešimira su svi poznavali kao srdačnog, iznimno empatičnog i nadasve uspješnog liječnika za kojeg njegovi nadređeni, ali i pacijenti, kažu da je bio briljantan operater.

Kolegica Ćosić je u toj prevelikoj boli našla snage upozoriti na jednu od najbolnijih točaka hrvatskog zdravstva - palijativnu zdravstvenu skrb.

Radi se o grani medicine s kojom se rijetko tko sustavno bavi iako postoje ugovoreni palijativni kreveti u hrvatskim bolnicama. Međutim, u stvarnosti skrb o palijativnim bolesnicima nije adekvatno organizirana, a zdravstveno osoblje uglavnom nije odgovarajuće educirano o načinima skrbi za palijativnog bolesnika.

Pozivamo sve hrvatske zdravstvene ustanove, liječnike, medicinske sestre i tehničare i zdravstvenu administraciju da pročitaju bolni tekst liječnice Sanje Ćosić. Pozivamo ih također da konačno pokrenu uspostavljanje kvalitetne i dostupne palijativne skrbi za naše teško bolesne pacijente", piše HUBOL.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3