Datum objave: 27. Studeni 2023

NEVOLJA / POS -ove zgrade nisu prošle tehnički pregled,vlasnici ne mogu do ključeva stana pa su i dalje u podstanarstvu

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnici stanova u novim POS-ovim zgradama na Biocima okupili su se sinoć ispred njih upozoravajući da ne mogu do svojih stanova za koje plaćaju kredite i dalje žive u podstanarstvu iako su im je obećano da će ključeve dobiti u veljači ove godine. Problem je to što te zgrade i stanovi u njima nisu dobili sve dozvole da bi ih se moglo predati vlasicma. Rokovi se produžuju iz mjeseca u mjesec, a loptica odgovornosti prebacuje, javlja Dnevnik.hr.

Katarina Ivas  je s obitelji odabrala stan, digla kredit i počela otplaćivati rate - ali ključeve još nisu dobili.

Zbilja je i više nego jasna. Rata kredita za POS-ov stan – 550 eura plus najam za podstanarski stan. Ukupno 900 eura troškova mjesečno.

"Treba zaista biti mađioničar, sve je strašno poskupilo, četvero djece. Troje školaraca. Znate kako to ide, patike za tjelesni, patike za vani, patike sve morate uduplo kupovati, i jako je teško", komentirala je Katarina, za Dnevnik.hr.

Sličnu sudbinu dijeli još 70-ak obitelji. Obećanja im je, kažu, preko glave, rokovi o useljenju pomiču se iz mjeseca u mjesec.

Pitaju se dokad, i tko je kriv za njihovu stambenu agoniju? Sredinom ovoga mjeseca, potvrđuju za Poziv iz gradske uprave, zgrada nije prošla tehnički pregled.

"Recimo da je sam MUP, ili kako mi kažemo interno, protupožarci, imao preko 20 primjedbi. 20 primjedbi je imao i naš ured, te primjedbe su vezane najviše za okoliš, za kvalitetu dijelova zgrade, za sigurnost, odnosno nepotpunu dokumentaciju", komentirao je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

Rok za otklanjanje nedostataka – 90 dana. No, brojna pitanja muče buduće stanovnike šibenske šesterokatnice.

Grad je u stalnoj komunikaciji s APN-om i nadzornim inženjerom. Ni on, ni glavni projektant, ni voditelj projekta pred kameru ne žele. Lopticu odgovornosti prebacuju na izvođača radova.

Jedan od glavnih nedostataka, doznaje Poziv, je taj što nema vatrodojavne centrale u garaži.

Po odgovore su otišli u Seget Donji gdje je sjedište tvrtke Accola koja izvodi radove. Vlasnika tamo ekipa Poziva nije pronašla, ali telefonski daje svoje viđenje stvari.

"Ma kakvi radovi gospođo, mi smo završili radove 30. 6., razumijete li vi hrvatski? Mi smo završili 30. 6. i ništa više ne radimo", komentirao je Dominko Kunkić.

On optužuje Elektru koja mu nije ranije priključila struju, pa nije mogao napraviti određena ispitivanja. Dodaje da je sve rađeno po peesu i projektu. Krivac broj dva za njega je inflacija.

"Trebao sam ja to prekinuti prije godinu i po dana i bio bih miran. Nikad se oni ne bi uselili u svoje stanove.

Dok mi ne plate svako poskupljenje unaprijed. Ja sam ovako kao budala sa svojim novcem završio taj objekat. E, to mi je fala. To mi je zadnji i prvi put da sam napravio", dodao je Kunkić.

I tako je u ovoj priči teže svima nego onima koji plaćaju nešto što su već odavno trebali imati.

"Odgovorno tvrdim da APN ne snosi nikakvu krivicu za kašnjenja tih rokova, nego je ta krivica isključivo na izvođaču radova. Izvođač radova se nakon tehničkog pregleda obvezao, još pet, šest dana, sve nedostatke otkloniti i da će na taj način početi rješavati i daljnje, manje probleme tako da bi se kupci mogli što prije useliti u svoje stanove. Mi činimo sve da ih natjeramo da se na to i obveže", rekao je. direktor Dragan Hristov

Hristov je dodao da je došlo do okolnosti poput pandemije i naglih povećanja cijena i isporuke materijala zbog čega je sve došlo u pitanje, kao i kašnjenje.

Rekao je i da se nada da će obitelji Božić dočekati u svojim domovima te da bi sve moglo biti riješeno do 15., odnosno 20. prosinca.

"Ja mislim da su svi krivi - i APN i izvođač radova i nadzor", poručila je Kristina i dodala da ne vjeruju da će se radovi moći tako brzo završiti.

"Osjećamo se svi loše, želimo ući u svoje stanove, po drugi put smo dobili pismo o odgađanju u kojem piše da ako se svi ne slažemo da možemo i odustati. Kako da odustanemo kad osam mjeseci plaćamo kredite koji su veliki?", naglasila je.

Ako izvođač ne ispuni svoje obaveze, Hristov je rekao da će ga izbaciti iz posla, odnosno ukinut će mu povjerenje i platiti iz police osiguranja i garancije novog izvođača do čega se nada da neće doći.

FOTO: Dvenik.hr

 

Iz kategorije: Vijesti