Datum objave: 06. Prosinac 2023

O TIJATU NA TIJATU / Promovirana monografija "Tijat - linija 505" Luke Marottija i najavljem odlazak Tijata u neko od brodogradilišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Monografija „Tijat – linija 505” autora Luke Marottija promovirana je danas, upravo na blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, na tom brodu koji, nakon što ga je Šibensko – kninska županija, na poticaj udruge „Tijat u srcu” spasila od odlaska u staro željezo, stoji  zavezan za šibensku rivu i čeka odlazak na remont i novi život. Tijat je ponovno bio pun, ovog  puta ne putnika nego zaljubljenika u taj brod.

Marotti je u toj monografiji u 100 fotografija  sažeo dvadesetak godina svoje plovidbe Tijatom, od Zlarina i natrag zabilježivši na njima i otočane i druge putnike tog broda te  mjesta koja je povezivao. On je već prije, sa scenaristicom Eda Dubravec snimio dokumentarni film  o tom, kako ga često zovu, najvoljenijem brodu na svijetu pa je izdavanje monografije o njemu logičan nastavak te priče, kazala je na današnjoj promociji Eda Dubravec. Naglasila je da je Marotti emotivno vezan za taj brod, ali da nije podlegao pretjeranoj sentimentalnosti.
 
„Tijat me je šarmirao prije dvadesetak godina koliko redovno boravim na Zlarinu i ova monografija i priča o nem nastala je upravo iz zlarinskog rakursa.  U ovoj monografiji donosimo i svjedočanstva ljudi koji s također  emotivno i egzistencijalno bili vezani za  Tijat i koji se brodu obraćaju kao živom biću.Ova knjiga je hommage brodu, zavičaju, ali i onima koji su njime plovili.  ”, istaknuo je autor.
U monografiji je tako i tekst poznatog šibenskog kirurga, Zlarinjanina Vinka Alfiera koji je također govorio na današnjoj promociji.
„ Tijat će za dvije godine napuniti 70 godina, a ja sam se s njim družio svakodnevno 53 godine. Hvala svima koji su zaslužni za njegovo spašavanje. Želim podsjetiti da brod nije brod, ako ne plovi i ako nema svoju posadu i nadam se da će se Tijat ponovno dobiti i da će ploviti našim arhipelagom”, kazao je Alfier.
 
Šibensko – kninski župan Marko Jelić, koji je priznao da je na Tijatu prvi put bio nedavno, kada je nakon što ga je Županija kupila od „Jadrolinije” uplovio u šibensku luku istaknuo je kako je taj brod spašen zahvaljujući  njegovim suradnicama Sanji Slavici Matešić, Aniti Babačić Ajduk i Jadranki Fržop  te je najavio naredne aktivnosti. „ Upravo smo brodogradilištima poslali specifikaciju broda  zatražili ponude da ga uzmu na remont i ispitaju  njegovo stanje Radi se i na pripremi za apliciranje na EU fondove, a naš je plan da Tijat nakn obnove povezuje centre za posjetitelje na Zlarinu i Prviću te otok Logorun koji je utočište a magarce. Nadam se da ćemo u tome uspjeti. Ova monografija podudara se upravo s onim što mi radimo za Tijat želeći ga kao vrijednu baštinu sačuvati  udahnuti m novi život”, rekao je župan Jelić.
 
Tijat  je  i opjevan pa je tako svoju pjesmu o Tijatu danas pročitao zlarinski pjesnik Mladen Tabulov Truta. Šepurinjanin Ante Vlahov napisao je, kako je kazao, u pet minuta pjesmu kada je Tijat odvezen u rezalište i drugu onog dana kada je vraćen  Šibenik pa ih je na današnjoj promociji pročitao. 
Iz kategorije: Vijesti