Datum objave: 31. Prosinac 2023

Šibenski klapaši po starinski slavili zadnji dan od godine ispred „Marende”, uz pismu i vino.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas se ispred stare Marende, po starinski slavilo Silvestrovo, zadnji dan od godine, uz klapsku pismu, vino, oglavinu i srdele. Ljepši ispraćaj stare godine poželjeti se nije mogao. Zapjevali su šibenski klapaši pjesmu koja liječi, kripi i uzdiže. Pala je pisma, ona spontana, od didova i ćaća. Kako reče šibenski klapski bard Radoslav Koštan.
-Šibenčani su tvrda kova, ali u srcima poštenjaci. Njegovali su težačku kulturu i znali biti bogu zahvalni. Tako se rodila navika zahvale na Silvestrovo, na zadnji dan od godine, 31. prosinca, kada se okupe šibenski klapaši, kolaši… i pjesmom zvonko, otvorenih grla, da se čuje,zahvaljivali bogu za godinu, koja odlazi i vesele se onoj koja dolazi.
-Ta dragocjena, mala, lijepa, humana, dirljiva, izvorno šibenska tradicija ponovno je oživjela iako joj Grad i njegova uprava, njegovi "kulturnjaci", ne pridaju, ama baš nikakvu podršku, - kaže Radoslav Koštan. -A da se održi, a tako malo volje, vremena i sredstava treba. Trebala bi biti blagoslovljena, a sramotno je pala u zaborav. Poklopila su je druga zbivanja, od famozne "Adventure", klizališta na Poljani, raznih "šušurno-šminkerskih" koncerata u HNK-u,... u koje se pretače duh Šibenčana i pridošlica, ali sve ostaje više-manje, u plićaku, kao bižuterija u zlatarnici. Šibenski težak nema danas svog simbola u gradu, niti jednog, jedinog! Vlasti su gluhe, slijepe i nemile, prema svojoj tradiciji. Ponuđeni programi i projekti, težačkog Šibenika leže negdje u zapećku. Ali neće taj stari Šibenik izdahnuli. Ako ništa drugo dok je klapa i klapaša, dok je „Kola” i kolaša živjet će tradiciju silvestarske pisme!

Iz kategorije: Vijesti