Datum objave: 03. Siječanj 2024

PROGLAS BISKUPA ROGIĆA: 2024. godinu proglašavamo Godinom molitve kao pripravu na Svetu godinu velikog Jubileja 2025 godina od Isusova rođenja.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Šibenskoj biskupiji 2024. godina bit će Godina molitve u kojoj će se vjernici duhovno pripremati za jubilejsku 2025. godinu. Tim povodom biskup Tomislav Rogić uputio je prigodni proglas kojeg donosimo u cijelosti.

Braćo svećenici, redovnici, redovnice!

Jubilej je godina pomirenja, obraćenja i sakramentalne pokore i, samim time, solidarnosti, nade, pravde, predanog zalaganja u služenju Bogu u radosti i miru s braćom. Nazvan je »Svetom godinom« ne samo zato što započinje, odvija se i zaključuje svečanim svetim obredima, nego i zato što ima za cilj promicati svetost života. Ustanovljen je zato da ojača vjeru, potakne djela solidarnosti i bratskoga zajedništva u Crkvi i društvu, da pozove i potakne vjernike na iskrenije i dosljednije ispovijedanje vjere u Krista jedinoga Spasitelja. Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Ovim malim uvodom htjeli smo kratko protumačiti što znači Sveta godina – Jubilejska godina za koju se pripremamo. Nakon Godine zahvalnosti za 725. godina Šibenske biskupije, 2024. godinu proglašavamo Godinom molitve kao pripravu na Svetu godinu velikog Jubileja 2025 godina od Isusova rođenja.

Naglasak stavljamo na poticanje svakodnevne osobne molitve kao učvršćivanja svoje povezanosti s Bogom, osobito pod vidom redovitog ispita savjesti sa tri sastavnice: zahvalnost, molitva za oproštenje i molitva za pomoć.

Drugi je poticaj na molitvu u obitelji, molitvu krunice, neku pobožnost koja se gaji u pojedinoj župi, barem jedna večer tjedno u kojoj će obitelj zajedno moliti.

Treći poticaj je na župno zajedništvo i sakramentalni život. Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i ide nedjeljom slavi svetu misu! (1979.!) Nastaviti razvijati svijest o važnosti nedjeljne euharistije za svakoga, za svaku obitelj i župnu zajednicu u cjelini.

Neka svaka župa ima jedanput u godini cjelodnevno klanjanje (od jutra do navečer), dan koji je pojedinoj župi najprikladniji.

Molitvene nakane po mjesecima:

  1. Siječanj – Molitva za mir u svijet (1. siječnja – Dan mira)

  2. Veljača – Molitva za ljubav, vjernost i zajedništvo u obiteljima (Dan obitelji)

  3. Ožujak – Molitva i pokora za oproštenje grijeha, za obraćenje grešnika (Korizma)

  4. Travanj – Molitva za nova duhovna zvanja (IV. Vazmena – Dobri Pastir)

  5. Svibanj – Molitva za prvopričesnike i krizmanike

  6. Lipanj – Molitva za zajedništvo u Crkvi (Petrova)

  7. Srpnja – Molitva za misijsku djelatnost Crkve i sveopće bratstvo i solidarnost među narodima

  8. Kolovoz – Molitva za Domovinu, slogu, zajedništvo i napredak (Dan zahvalnosti 5. VIII.)

  9. Rujan – Molitva za ustrajnost u vjeri, nadi i ljubavi (proslava sv. Mihovila)

  10. Listopad – Molitva zahvalnosti za plodove zemlje i dostojanstvo ljudskog rada

  11. Studeni – Molitva za bolesne i umiruće, za zdravstvene djelatnike (Svi sveti i Dušni dan)

  12. Prosinac – Molitva za zaštitu života od rođenja do prirodne smrti (Božić)

Neka se ovaj proglas pročita po župama na blagdan Bogojavljenja 6. siječnja 2024. godine. Na sve zazivam zagovor nebeske Majke Marije, svetog Jakova, svetog Mihovila i blagoslov Boga svemogućega!

Svima neka je blagoslovljena Nova 2024. godina!

Iz kategorije: Vijesti