Datum objave: 04. Siječanj 2024

ČITATELJI JUTARNJEG ODLUČILI / Centar koralja na Zlarinu najljepša je građevina iz 2023. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski centar koralja Zlarin, otvoren na "otoku koralja" u šibenskom arhipelagu, najljepša je građevina realizirana prošle godine prema odabiru čitatelja Jutarnjeg lista!

 

U velikoj anketi objavljenoj na Silvestrovo ponudili su 19 projekata manjih i većih mjerila te raznih namjena koji su lani dovršeni diljem Hrvatske.Anketa je prikupila ukupno preko 54.200 glasova, a najviše lajkova u tijesnoj je utrci dobila jedinstvena kulturna ustanova koja na inovativan i zanimljiv način nudi priču o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na Zlarinu, o atraktivnosti crvenog koralja i njegovom značaju za bioraznolikost života u moru. Projekt je dovršen u lipnju 2023., a uključivao je obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma te rekonstrukciju puta koji vodi od obale do dviju kuća, ali ih i međusobno spaja.

Kuća Kažerma danas funkcionira kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji uključuje prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Kuća Šare preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

 

Vrijednost projekta iznosila je nešto više od 24,1 milijuna kuna, od čega je 13,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak do pune svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja ‘‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine‘‘ na kojega je aplicirao Grad Šibenik. Radovi su izvedeni prema projektu šibenskog Arhitektonskog biroa Prostor, Centrom upravlja Tvrđava kulture Šibenik, izvedbu stalnog postava vodila je tvrtka Urbanex iz Splita, dok je autorica postava Ana Katurić.

 

Hvala D&D, svima koji ste glasali i svima koji su sudjelovali u realizaciji Hrvatskog centra koralja Zlarin. Ovom prilikom posebno se sjećamo Dade Bunete i Marine Viculin koji su bili začetnici ideje obnove kuća Šare i Kažerme 2013. godine.”, napisala je na svom Facebook portalu arhitektica Nastja Guberina Alfier.

 

Iz kategorije: Vijesti