Datum objave: 28. Siječanj 2024

PROSVJED ZATONJANA I RASLINJANA / Traže revidiranje projekta novog raskrižja kod Šibenskog mosta kako im životi ne bi bili u opasnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezadovoljni projektnih rješenjem po kojem će biti rekonstruirano raskrižje za Zaton na državnoj cesti DC 8 kod Šibenskog mosta stotinjak mještana Zatona i Rasline okupilo se danas u 11 sati na platou ispred motela izražavajući svoje neslaganje i apelirajući na Grad Šibenik da traži od Hrvatskih cesta da se taj projekt revidira.


„Priča je počela 2018. godine i od tada mi vodimo borbu da se to raskrižje uredi tako da se izbjegne opasnost za nas kada izlazimo na državnu cestu, ali ništa od toga”, kazao je Boris Dukić, predsjednik Mjesnog odbora Zaton. Grad Šibenik ih ignorira, a dogradonačelnik Danijel Mileta  je izjavio da će biti bolje nego sada, rekao je Dukić.
Sadašnje rješenje ne predviđa niti semafore na budućem raskrižju, a uvode se novi cestovni pristupi magistrali, tako da Zatonjani i Raslinjani tvrde da će za njih priključenje na magistralu biti po život rizično.

„ Kada je izrađen projekt mudro su napravili poziv za prethodno savjetovanje pozvavši samo gospodarske subjekte da se izjasne, a mi stanovnici kao da ne postojimo, kao da smo industrijska zona, a ne gradsko naselje. Nomi smo se ipak očitovali. Rekli su nam da je sve gotovo i što bismo mi sada trebali, poklopiti se ušima. Pisali smo Hrvatskim cestama 30 – tak puta i svi smo dobili isti odgovor. Kad sam ih uputila na prijedlog rješenja na Kapeli, na kojoj je izgrađen kružni tok napisali su da je to križanje tri državne ceste i da nema veze s ovim ovdje što nas dodatno degradira”, kazala je Ivanka Čoga.
Dodala je i da će ona sobno, ako se projekt ne revidira ovog ljeta parkirati svoj automobil na magistrali, a i drugi su spremni blokirati magistralu.
Izjavu je dao i dr. Miljenko Bura koji u Raslini živ unazad dvije – tri godine, a angažiran je kao građanin i traži rješenje niza problema.
„Cijela priča traje pet godina, a u tom razdoblju nije nam predočene niti jedno drugo rješenje. Znači ovo koje se predlaže je jedno, ali postoje i druge varijante, kažu stručnjaci. Oni su nam trebali pokazati sva moguća rješenja i obrazložiti zašto su odabrali baš ovo rješenje. Pozivam Grad Šibenik koji je naša zajednica da se prestane skrivati iza Hrvatskih cesta. Oni su ti koji štite naše interese. Ovdje se ignorira nešto što će sutra uroditi gubitkom ljudskih života. Mi sada kod izlaska na magistralu kontroliramo dvije točke, a kada ovo bude gotovo morat ćemo gledati pet pravac iz kojih će dolaziti automobili. A tko nas u to gura?”, upozorio je Bura.

Prosvjednici su se razišli očekujući da će gradska vlast reagirati i intervenirati kod Hrvatskih cesta da se projekt promijeni iako su radovi već počeli proteklog ponedjeljka, a izvodi ih tvrtka Strabag.

Vrijednost ugovorenih radova je 640.831,85 eura uz rok izvođenja od četiri mjeseca, a investitor su Hrvatske ceste d.o.o.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti