Datum objave: 28. Veljača 2024

ŠIBENSKA IKONA STILA: Titula ove godine odlazi u ruke Loredane Stamenković, bivše manekenke i učiteljice razredne nastave

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je poznat kao grad žena sa stilom pa je Udruga „ Volim Šibenik” prije sedam godina odlučila da se u sklopu projekta izbora Šibenske grandece bira i Šibenska ikona stila. Ove godine ta je titula pripala Loredani Stamenković Šanić, bivšem modelu i učiteljici razredne nastave u OŠ Tina Ujevića. Valjda od toga nije mogla pobjeći jer dolazi iz obitelji u kojoj su stil i odijevanje vrlo bitni. Otac joj je poznati šibenski glazbenik, nažalost pokojni, Nebojša Stamenković Šiljo, a mama bivša manekenka i poznata casting direktorica Ljiljana Stamenković.

„Nisam moga pobjeći od toga da budem žena sa stajlingom jer otac i majka su mi uvijek bili u glazbenim, modnim i kazališnim krugovima. Majka bi mi, kad sam bila dijete, uvijek pripremila što ću obući, ali ja sam tome davala svoj pečat, s nekim obručem za kosu, maramom ili šalom. Tata Šiljo bi mi znao reći „ alo, di je ova moja curica iz Londona ili iz Pariza”. Kada bih pretjerala s detaljima rekao bi mi da sam prava božićna jelka. Svoj sam stil izgradila u tinejdžerskim danima. Bio je dosta buntovnički kako i priliči toj dobi, stil sam kasnije mijenjala, ali do danas je u mom odijevanju ostao taj buntovnički pečat. Moda i glazba su mi u krvi. Stalno pjevušim- kada idem stubištem, u kući, u školi. Razigrana sam i vesela osoba i tako bih opisala i svoj stil odijevanja- pun kolora i veseo”, otkriva nam Loredana.

Dodaje kako nema posebne uzore u odijevanju, među modnim kreatoricama najdraža joj je Viviene Westwood. Ima i nekoliko influenserica koje je inspiriraju, ali nitko posebno. Jednostavno nije time opterećena. Njezin styling karakteriziraju smjele kombinacije boja i dezena koje spaja sa stilom i mjerom i po njima je uočljiva.

Učiteljice su prije imale zadani stil odijevanja koji je morao biti strog, klasičan i neprimjetan, sve što Loredanin styling nije. Zanimalo nas je kako njezin otkačeni način odijevanja prihvaćaju njezini učenici i njihovi roditelji.
„Vremena se mijenjaju pa tako i stil odijevanja učiteljica i nastavnica u školi. Sve se modernizira pa tako i to. Ne moramo biti više klasično odjeveni. Više ne prolazi ta strogost u odijevanju. Nisam jedina učiteljica koja se oblači malo drukčije, ekstravagantnije.Roditelji su naviknuli na moj stil odijevanja. Većina ih je moje životne dobi pa im je to blisko, a djeci se to posebno sviđa, naročito curicama. Kada dođem s nekim modnim detaljima odmah to primijete, pitaju me gdje sam to kupila, a neke curice dođu u školu s novim naušnicama i ili nekim drugim modnim detaljima. Vjerojatno sam im uzor u tome”, kaže Loredana.

Ističe kako ne misli da na posebnost stila u odijevanju utječe isključivo skupa i markirana odjeća.

„Mislim da to nije bitno.Često kupujem u no name dućanima i no name marke odjeće, ali imam u svom ormaru i brendiranu odjeću. Kupujem i u second shopovima i mislim da je to uredu, a prihvatljivo je i s ekološke strane”, ističe.
Na pitanje kako je doživjela to što je proglašena Šibenskom ikonom stila odgovara:”Bila sam sretna i zadovoljna što ću ponijeti tu titulu, ali pomislila sam istodobno što mi je to trebalo jer mi to stvara dodatnu količinu stresa. Unatoč tome sretna sam i zadovoljna što je moj stil odijevanja prepoznat i što mogu i svojim primjerom pokazati da je Šibenik zaista grad žena sa stilom i što kao Šibenska ikona stila nastavljam niz u kojem su gospođe Nada Škarica, Darija Perković, Biserka Blaće, Mladena Jakelić.

Ovo joj nije prvo priznanje za stil odijevanja. Prije 10 godina bila je proglašena najbolje odjevenom Šibenčankom.
Ovogodišnja Šibenska grandeca bit će proglašena sredinom drugog tjedna u ožujku kada će i Loredani biti uručeno priznanje za ovogodišnju Šibensku ikonu stila.
Za Šibensku grandecu kandidirane su Marina Šimić, Lori Tintić, Deana Radovčić Karađole, Vlatka Komadina i Oriana Kunčić. Povjerenstvo u sastavu Dino Karađole, Željko Krnčević, Dinko Škevin, Živana Podrug, Ksenija Bilan i Diana Ferić među predloženim ženama odabralo je njih osam, ali dvije nisu prihvatile kandidaturu, a jedna je morala odustati zbog smrtnog slučaja u obitelji.
Izbor Šibenske grandece Udruga „Volim Šibenik” organizira osmu godinu zaredom uz medijsko pokroviteljstvo portala ŠibenikIN, Šibenski portal i Šibenik News, Šibenskog lista te Županijskog radio Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti