Datum objave: 17. Travanj 2024

Zagrebački novinar i pisac Nenad Perković predstavio svoj novi roman "Dobročiniteljev grob" u Šibeniku, rodnom gradu svoga oca

Diana Ferić
Diana Ferić

Svoj novi roman "Dobročiniteljev grob" predstavio je sinoć u gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku, u razgovoru sa Živanom Podrug  Nenada Perković, rođeni Zagrepčanin, ali po ocu Šibenčanin, ponosan na šibenske korijene. "Ne volim fantasy romane poput Gospodara prstenova ili Harryja Potera tako da sam ovaj roman počela čitati s nepovjerenjem, ali me je brzo opčinio. Jedva sam čekala da ga nastavim čitati. Napet je, a napisan pitko i zanimljivo", istaknula je u uvodu Živana Podrug.

Riječ je o napetom fantasy romanu punom vilenjaka, patuljaka, vila i šumskih ljudi u kojem glavni junak Iwaar okupi skupinu najamnika kako bi pronašao grob svog dobročinitelja. Jedan od njih, skeptični patuljak Riag ne vjeruje da je jedina namjera „gazde Iwaara“ tamo se skrušeno pomoliti i zapaliti svijeću: „Bit će tu kopanja!“ govori stalno svojim drugovima. Tristo sedamdeset stranica kasnije, otkrit će se je li bio u pravu…Vjerovao mu je sao jedna čovjek, njegov prijatelj iz djetinjstva
Osim što je manje ili više zabavna avantura, roman je i alegorijska priča o ljudskoj prirodi i društvenim odnosima, o pojedincu koji traži znanje pod svaku cijenu, pa i onu najveću. Pisac je sinoć otkrio da će to biti trilogija. Drugi nastavak je već napisao i uskoro će doći do izdavača , a  treći upravo piše. 
 
Kazao je kako baš ne voli pitanje zašto se odlučio za formu fantasy romana iako je ono legitimno. Mogao je, napomenuo je, odabrati i detektivski roman ili neku treću vrstu, ali je zaključio da mu je fantastika najbolji način na ispriča ono što želi. Za nastanak tog romana zaslužno je i to što je Nenad je također i dugogodišnji igrač i „game master“ stare škole D&D-a pa je ideja o romanu proizašla upravo iz druženja s prijateljima u tim igrama. 
Nenad Perković bio je dugogodišnji novinar na području kulture. Od početka osamdesetih radio je  u "Poletu", "Pitanjima",  "Oku", kasnije u "Quorumu", "Zarezu", "Libri Liberi", "Vijencu", "Čovjeku-Časopisu"- Prva knjiga koju je napisao bila je Studentska kuharica, sa svojom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Andreo Jureković .
Nakon toga uslijedio je tarot - triler "Bilo kakav Jeruzalem", pa "Mirko uči zen" prvi hrvatski zen-roman objavljen integralno u časopisu Libra Libera pa strip "Zlatousti - knjiga pitanja i odgovora" te prije jedan godina „Zapisi iz čudne šume“ , zbirka njegovih kolumni, tekstova i crteža. 
 
Sada je samo posvećen pisanju romana, kuhanju i obradi svog malog vrta u središtu Zagreba. Našalio se i kako mu ne bi smetalo da ga proglase "Zagorkom 21. stoljeća". Na kraju je Darija Perković, također spisateljica i Nenadova tetka, pročitala kratki isječak iz romana "Dobročiniteljev grob".
Roman je objavljen u nakladi Sakcinski-media iz Varaždina.
Iz kategorije: Vijesti