Datum objave: 09. Veljača 2012

Grad Šibenik spreman za novo snježno nevrijeme

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Žao mi je što gospodin Kerum nije ovih dana došao u Šibenik da vidi kako to izgleda kad se s malo organizacije i dobrog rada osigura da grad normalno funkcionira u nenormalnim uvjetima“, poručio je s današnje konferencije za novinare dogradonačelnik Franko Vidović govoreći o svemu što je u proteklih nekoliko dana učinjeno kako bi se u gradu uspostavili normalni uvjeti za život.
„U proteklih nekoliko dana liječničku pomoć u šibenskoj bolnici zatražilo je 75 osoba iz cijele županije, od toga je jedna trećina ozlijeđenih s područja Grada Šibenika. Dogodilo se 15-ak prijeloma zbog kojih je bila potrebna kirurška intervencija“, referirao je gradonačelnik Ante Županović podatke iz Opće bolnice Šibenik. Gradonačelnik je izrazio svoje zadovoljstvo radom svih službi tijekom proteklih dana te istaknuo kako će se nepredviđeni troškovi koje je ova situacija zadala gradskom proračunu utvrditi naknadno. "Sad samo molimo boga da nas najavljeno nevrijeme za vikend zaobiđe", poželio je gradonačelnik. 

Centru 112 tisuću poziva dnevno

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Šibenik Milovan Kević kazao je kako je služba 112 ovih dana zaprimala prosječno 1000 poziva građana dnevno, a inače je mjesečni prosjek oko šest tisuća poziva što dovoljno govori o stanju koje je izazvalo snježno nevrijeme.

„Najveći problem predstavljale su nam neodgovorne osobe koje su unatoč upozorenjima sjedale u automobil i kretali na put. Znalo se dogoditi da auto zapne u snijegu od ponoći pa sve do jutra, što naravno znači izlazak hitne pomoći i vatrogasaca na teren. Nemali broj puta je GSS iz snijega izvlačio i vozila hitne pomoći. Mi nemamo opremu koja može savladati dva metra snijega i ova situacija nas je zatekla nespremne, no unatoč tome sve službe rade najbolje što mogu“, nastavlja Kević. Dodaje kako je situacija u županiji trenutno pod kontrolom, neka sela u Podinarju su još uvijek nedostupna, kao i zaseoci na području Kistanja i Ervenika. U pomoć je stigla mehanizacija iz Zagreba kao i snage Hrvatske vojske iz Delnica koje su odsječenim područjima dostavili hranu i lijekove.

Kažnjavat ćemo nesavjesne građane

„Ovakav snijeg se događa jednom u 30, 40 godina i zbog toga ne možete očekivati da ćemo u pripremi imati 80 ralica, one bi propadale u garažama što je nepotrebni trošak. No, najavljeni drugi snježni val dočekujemo spremni, sve komunalne ekipe su pripravne, a očekujemo i pomoć građana koji su ovih dana pokazali iznimnu spremnost i odgovornost“, poručio je Vidović ipak ističući kako neki građani unatoč apelima, nisu očistili snijeg ispred svojih ulaza. „Novčanih kazni do sada nije bilo, no to ne znači da nesavjesne građane nećemo kažnjavati ukoliko dođe do novog snijega“, dodao je.
Dogradonačelnik Petar Baranović zahvalio se cestarima, vatrogascima, GSS-ovcima i komunalnim službama koji su pokazali nadljudske napore ovih dana. Ispričao se građanima Šibenika i prigradskih naselja do kojih gradske službe ovih dana ipak nisu uspjele doći i zamolio za razumijevanje.
Vezano drugo snježno „poluvrijeme“ iz Gradske uprave ponovili su svoje apele da građani u slučaju novog snijega ne izlaze na ulice bez prijeke potrebe, ne voze automobile bez zimske opreme i lanaca te da svojim automobilima ne zagrađuju prometnice, pješačke prijelaze i kante za smeće.

"Kupite 10 posto više namirnica"

„Tijekom vikenda osigurat ćemo dežurstva, u pripravi će biti djelatnici Gradske čistoće, Zelenila, cestari i komunalci. Namirnica u trgovinama ima, nema potrebe za panikom, hranu kupujte u normalnim količinama, frižidere opskrbite 10 posto bolje nego inače, tek iz mjera predostrožnosti“, apelirao je Vidović.
Osnovne i srednje škole na području grada, kako sad stvari stoje, s radom počinju u ponedjeljak 13. veljače, a do tad su dežurni Gradski vrtići Vidici, Varoš, Šibenski tići te jaslice Tintilinić. Od privatnih vrtića dežurni su Žižula i Osmijeh.

Iz kategorije: Vijesti