Datum objave: 10. Veljača 2012

Donesen plan djelovanja u slučaju mećave

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Novo snježno nevrijeme na šibenskom bi području, prema najavama meteorologa, trebalo početi u popodnevnim satima. Iz Gradske uprave grada Šibenika jučer su istaknuli kako su mehanizacija i komunalne službe spremne za novo nevrijeme, a načelnik gradskog Stožera zaštite i spašavanja Franko Vidović donio je raspored strojeva za čišćenje Grada Šibenika, koji će danas biti raspoređeni prema lokacijama. Tri kombinirke i jedan Bobcat stroj pokrivat će područje cijelog grada, a po potrebi će se uključivati sedam bagera i osam velikih kamiona za čišćenje snijega. Donesen je i Operativni plan djelovanja u slučaju nevremena. Prioritet su prometnice koje osiguravaju pristup javnim ustanovama poput Vatrogasnog doma, bolnice i policije, a potom bi se u slučaju nužde uključila i druga grupa strojeva po manje prioritetnim ulicama i nogostupima. Ovisno o količini padalina i količini naguranog snijega uključuju se veliki bageri za eventualni odvoz snijega s nakupljenih hrpa, proširenje križanja i autobusnih ugibališta. U slučaju potrebe uz navedene strojeve uključili bi se i raspoloživi strojevi Cesta Šibenik traktor ralicu, kombinirku i ralicu Unimog.

Nevrijeme sredinom dana

Prve snježne pahulje već su pale i to sinoć na krajnjem jugu Hrvatske gdje je nekoliko centimetara snijega zabijelilo Konavle, a snijeg je počeo padati i u Dubrovniku.

Danas će biti pretežno oblačno. Snijeg će sredinom dana prvo početi u srednjoj i južnoj Dalmaciji, do kraja dana će se proširiti na cijelu Dalmaciju. Navečer će se početi stvarati snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu će se većinom zadržati suho vrijeme iako će ponegdje biti slabog snijega. Puhat će umjerena do jaka, navečer na sjevernom Jadranu olujna bura koja će podno Velebita imati česte orkanske udare. Prema večeri na otvorenom moru južne i dijela srednje Dalmacije vjetar će okretati na levant i jugo.
Sutra se očekuje promjenjivo oblačno uz povremena kraća sunčana razdoblja. U sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije padat će snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača koji će u Zagori ponegdje biti viši od 30cm, a snijega višeg od 10cm bit će i ponegdje uz obalu i na otocima. Drugdje susnježica i kiša, mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom. Ponegdje je prolazno moguća kiša koja se ledi u dodiru s tlom, uglavnom u zaobalju srednje Dalmacije. Na sjevernom i dijelu srednju srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, drugdje umjeren i jak levant i jugo. Jutro će biti malo manje hladno u odnosu na petak. Danju će se na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji zadržati hladno s temperaturama oko ili malo ispod 0°C. Prema jugu Dalmacije će malo zatopliti uz temperature zraka od 4 do 8°C.

U nedjelju će biti vrlo promjenjivo ali i dalje nestabilno. Uz kraća sunčana razdoblja, povremeno će biti oborine, u većem dijelu Dalmacije snijeg i susnježica, samo na jugu kiša. Jugo će u Dalmaciji sve više slabiti i postupno okretati na buru, ali bura će biti jaka i olujna sam podno Velebita. Ponovno će biti malo hladnije.

Iz kategorije: Vijesti