Datum objave: 13. Svibanj 2016

FOTO:Nakon nultnog dana u režiji šibenskih putnika, vrijeme je za službeni početak HFP

Šibenik News
Šibenik News

Nultnim danom rezerviranim za putešestvije šibenskih avanturista, održanim u četvrtak, 12. svibnja, u klubu Azimut, započeo je Hrvatski festival putnika koji se održava petu godinu za redom.

 

Riječ je o jednom od najboljih šibenskih festivala koji kroz četiri dana okupi niz putnika, putopisaca, putopjesnika sa svih strana Hrvatske koji su na raznorazne načine putovali svijetom. Među njima ima i onih sa šibenskom adresom i upravo oni imaju čast napraviti uvertiru u festivalska događanja.

 

Ovogodišnje izdanje otvorio je Mate Skračić, a njegovih sat vremena na Festivalu bila su rezervirana za priče o putovanju u Sunčanu državu prekooceanske Amerike. Gotovo mjesec dana Mate je boravio u nekoliko gradova na kalifornijskoj obali, uglavnom kod rodbine, i to u društvu svoje nježnije polovice, supruge Mateje. 

 

Boravak u Americi podrazumijevao je posjet Los Angelesu, odnosno Hollywoodu, uvijek atraktivnom San Franciscu, no za par Šeneta Skračić mogli bismo kazati da vrijedi ona 'svugdje pođi, svojoj kući dođi'. 

 

Sredina satnice programa nultnog dana Festivala pripala je dvijema djevojkama koje su svoje slobodno vrijeme odlučile podariti djeci iz sirotišta 'Mali dom' smještenog u Keniji, u Africi. Svoje iskustvo u humanitarnom radu s publikom podijelile su volonterke Katarina Radnić, Sanja Sulje.

 

Za većinu nas, Afrika je Majka, zemlja do koje samo rijetki naposljetku dolaze jer samo najodvažniji želje pretoče u djelo. To je pošlo za rukom Katarini i Sanji koje je za boravak u afričkom sirotištu pripremila Jadranka Klisović, humanitarka koja iza sebe ima već nekoliko misionarskih 'izleta' u nekoliko ugroženih zemalja svijeta.  

 

No na afrički svijet malo što ili tko nas doista može pripremiti, ono što osjetimo na koži na licu mjesta teško je opisati riječima, ali valja pokušati i lijepo je slušati. Maštati...

 

I to je ono što Hrvatski festival putnika u Šibeniku omogućava publici - da mašta o dijelovima svijeta u koje možda nikad neće zaviriti, da se inspirira tuđim pričama i učini taj prvi od milijun koraka jer negdje se mora početi, a šibenski Festival dobar je start. 

 

Putovanje svijetom tog uvodnog dana kraju je priveo, kako ga je predstavila moderatorica, velika šibenska zvijezda - Goran Subašić, mnogima poznatiji kao Veliki Gogo. Putovanja po uvijek egzotičnim zemljama kakve su Indonezija, Filipini u režiji Velikog Goge sve su samo ne dosadna, pa ako će se u tonu  u kojem je završio nultni dan nastaviti službeno i prvi dan Hrvatskog festivala putnika drago nam je što možemo najaviti raspored za PETAK, 13. svibnja.

 

 

18:30h Hrvoje Rupčić – „Motorom do Kavkaza“.

U 20 dana 9000 kilometara preko Gruzije, Armenije, Nagorno-Karabakha... Motorom se može stići na daleke egzotične destinacije s minimumom pripreme ili gotovo bez nje.

Lokacija: Trg Ivana Pavla II

 

19:30h Hrvoje Šalković – „Burma, turizam u pelenama“.

Kako razumnim tempom i budžetom iscijediti najbolje iz ove prelijepe, još uvijek neiskvarene zemlje u kojoj je turizam još u povojima...

Lokacija: Trg Ivana Pavla II

 

20:30h Vedran Mlikota – „Moja putovanja sa svjetskim putnicima Stipom Božićem i Leom Lemešićem“.

Gost predavač Leo Lemešić. Kada na put kreneš s najvećim putnicima to je privilegija, a ujedno i prilika za učenje i upoznavanje svijeta, ali i samog sebe...

Lokacija: Trg Ivana Pavla II

 

23:00h, u sklopu zabavnog programa prvog dana festivala nastupa šibenski DJ Drug Podrug

u prvom redu glazbeni kritičar i novinar svoju veliku ljubav i strast prema glazbi pretočio je u prepoznatljiv glazbeni mash up program u kojemu uspješno spaja najpoznatije glazbene rock i pop hitove današnjice sa glazbom koja je obilježila 80-e i 90-e godine. Pozitivna vibra uz obilje plesa glavna je karakteristike emocija koju izaziva kod publike. Savršen soundtrack za otvaranje festivala!!!

Lokacija: klub Azimut

 

Napomena: U slučaju kiše, predavanje predviđena na Trgu pape Ivana Pavla premještaju se u klub Azimut.  Satnica ostaje ista.

 

 

Donosi: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Volim Šibenik