Datum objave: 27. Svibanj 2016

Šibenik domaćin međunarodnom festivalu Adria Cantat - očekujte kulturni, zborski tsunami

Šibenik News
Šibenik News

Ove subote. 28. svibnja, u Šibeniku se održava Adria Cantat, međunarodni festival folklorne zborske glazbe. Organiziraju ga Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ i Hrvatska udruga zborovođa, uz potporu Grada Šibenika i HNK u Šibeniku.

 

Drugo izdanje festivala (prvi je održan 2014. godine) premašilo je sva očekivanja organizatora poprimivši međunarodni karakter. Prijavljeno je ukupno 36 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije s gotovo 900 pjevača, čime je šibenski festival postao jednim od najvećih i najbrojnijih ikad održanih u Hrvatskoj.

 

Službeni dio natjecanja počinje u 11 sati ujutro, a dodjela nagrada i proglašenje pobjednika očekuje se u kasnim večernjim satima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibenik.

 

Besprijekorna organizacija po kojoj je poznata Hrvatska udruga zborovođa privukla je rekordni broj sudionika. Visoku razinu organizacije jamči i ugledni stručni žiri kojeg čine ponajbolji hrvatski stručnjaci, Branko Starc, Bojan Pogrmilović te Rudolf de Beer sa sveučilišta Stellenbosch iz JAR-a, čuvenog po jednom od najboljih amaterskih zborova na svijetu. Tome svakako treba dodati i atraktivnost lokacije i datuma održavanja, te infrastrukturu i institucionalnu podršku koju Šibenik pruža organizaciji ovog događanja.

 

U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera, pjevača šibenskog Kola koji se brinu da gostima grada Šibenika pruže sve potrebne informacije i dobrodošlicu. Rezultat svega je izniman kulturni događaj, ali i izravan turistički prihod za šibenske poduzetnike.

 

Zajedno sa stručnim voditeljima i pratećim osobljem, Šibenik će ovoga vikenda posjetiti gotovo tisuću ljudi što će izravno utjecati na turističke rezultate u predsezoni. Organizacijom festivala Adria Cantat, šibensko Kolo svojim primjerom pokazuje kako se novac uložen u kulturu može izravno i višestruko vratiti lokalnoj zajednici.

Iz kategorije: Volim Šibenik