Datum objave: 29. Studeni 2018

Grupa MI na snimanju dokumentarnog filma u Zagrebu rasplesala tri generacije

Diana Ferić
Diana Ferić

„Vratili ste me 50 – godina unatrag, osjećam se kao gimnazijalka. Hvala vam“, riječi su kojima su sada srednjovječne dame popratile sinoćnji, skraćeni koncerti kultne šibenske grupe MI koji je održan u zagrebačkom klubu Harda Place čime označen početak snimanja HTV – ovog dokumentarnog filma o njima.

 

Na tom posebnom događanju sastale su se tri generacije – Miovci i oni koji su ih u vrijeme kada su svirali obožavali, ali i njihova djeca i unuci i svi su jednako uživali u rock and roll glazbi koju je grupa MI jednako dobro sinoć prašila kao i u vrijeme svog uspona, a o atmosferi sve je u jednoj rečenici rekla unuka jednog od njih koja je nakon što su najavili zadnju pjesmu uzviknula“ Dida još, dida još“. Jedino što su svi bili razočarani što je to bio namjenski, kraći koncert koji je trajao 45 minuta. Miovci su ih utješili najavivši kako će veliko koncert održati na proljeće, ako ih, duhovito je prijetio Mijat, puste iz staračkog doma. No još je u njima puno energije i dobrih vibracija!

 

 

Film se snima u produkciji Hrvatske televizije. Redatelj je Ivo Kuzmanić, urednik Aleksej Pavlovsky, producentca Sanja Ivančin, direktor fotografije je Dušan Vugrinec, a asistentica redatelja Žaklina Komljen.
Početkom prosinca HTV-ova ekipa seli u Šibenik gdje će snimati šibenski dio priče o Miovcima.
Šibenski glazbenici, Neven Mijat (prvi vokal, orgulje, trombon), Mirko Vukšić (gitara, vokal), Siniša Škarica (bas-gitara, vokal), Berislav Baranović (ritam gitara), Aljoša Gojanović (saksofon, tenor i bas) i Nikica Šprljan (bubnjevi), i Joško Krnčević (truba) poznati pod imenom Grupa „Mi“ bili su glavni akteri zlatnog doba proboja rock glazbe i rockerskih svjetonazora u socijalistički sustav vrijednosti. Kasnije su im se pridružili Slaven Beban (tenor saksofon), originalni član šibenskog prabenda sastava „Makedo“ i vrsni gitarist Vedran Božić
Uživali su ugled, popularnost i slavu kakva je danas gotovo nezamisliva. Bili su idoli generacije, a slijedile su ih tisuće mladih. Vrhunac su doživjeli 1970. godine u vrijeme nevjerojatne ekspanzije nove, električne glazbe. To je doba po jednoj popularnoj glazbenoj manifestaciji nazvano Pop ili Rock eksplozijom. Miovci su se tada nadmetali sa slavnim sarajevskim „Indexima“, moćnom beogradskom „Korni grupom“ i žestokim osječkim „Dinamitima“ koje je predvodio legendarni Dado Topić.
„Korni grupa“ je imala mega hit „Jedna žena“, „Indeksi“ su rušili rekorde s pjesmom „Da sam ja netko“, a Grupa „Mi“ je s budućom divom hrvatske glazbe Josipom Lisac i pjesmom Arsena Dedića„Život moj“ bacala u delirij prepune sportske dvorane. Te su godine snimili i svoja dva najveća hita „Bam-Bam-Baba-Lu-Bam“ / „Ljubav ti više nije tako važna“ i „Dijana“ / „Sjećanja“.

 

 

Grupu „Mi“ osnovali su u jesen 1966. godine u Šibeniku bivši članoi prvih šibenskih rock bendova „Magneta“ i „Mjesečara“. Prvi samostalni koncert održali su 9. ožujka 1967. godine u prepunoj sali kina "Zagreb", a već u veljači 1969. godine imali su nastupili u Milanu u elitnom klubu "Wanted Saloon".

Miovcu su formalno prestali postojati 1971. godine, međutim nastavili su svirati sve do danas pa se s pravom ubrajaju među najstarije bendove u svijetu. Njihova slava nikada nije zamrla, a njihovi su hitovi i danas rado slušani. U Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije nikada ih nitko nije uspio naslijediti, a kamoli nadmašiti.
U originalnoj postavi ponovno su se okupili trideset godina 2001. godine da bi nastupili na Večerima dalmatinske šansone, a 2003. godine održali su nezaboravni koncert u zagrebačkoj "Tvornici" na kojem im se pridružio nezaboravni Oliver Dragojević ( KLIKNI OVDJE: https://youtu.be/FI0HIHH6B3M )
Dokumentarni film o Grupi „Mi“ nastavak je dokumentarnog filma o počecima rock and rolla u Šibeniku. Prvi dio snimljen je u lipnju ove godine u Šibeniku, a u središtu priče je bend „Polaris“, najstariji rock bend koji nikada nije promijenio postavu i odrekao se svog repertoara.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik