Datum objave: 27. Listopad 2015

Župan Goran Pauk: „Nismo lažljivci. Idejni projekt nove bolnice postoji.“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Ugovor o pružanju stručne pomoći za raspisivanje javnog arhitektonskog natječaja za idejno rješenje nove šibenske bolnice kojeg su potpisali Marin Paić, ravnatelj Opće bolnice Šibenik i Silvana Čelar u ime Društva arhitekata Šibenik izazvao je oštre reakcije šibensko – kninskog župana Gorana Pauka koji je upozorio javnost da idejno rješenje za koje se raspisuje natječaj već postoji i da je županija na izradu dokumentacije za novu bolnicu do sada već potrošila gotovo pola milijuna kuna.

Pri potpisivanju ugovora između bolnice i Društva arhitekata bilo je rečeno da je neophodno pripremi svu potrebnu dokumentaciju kako bi bili spremni za početak gradnje nove bolnice koja ne može početi bez projekata, idejnog i izvedbenog i lokacijske i građevinske dozvole i te da je to jedan od preduvjeta za apliciranje tog projekta za sredstva iz EU fondova.
Nakon što su reakcije Gorana Pauka u ime Šibensko – kninske županije kao osnivača i vlasnika Opće bolnice Šibensko – kninske županije, ostala bez odjeka te dobila i neke negativne konotacije, a javila se i sumnja da dokumentacija o kojoj je on govorio stvarno postoji, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je javnosti dokumentacija predočena te nedvosmisleno ponovljeno da je natječaj kojeg je raspisala bolnica besmislen budući da dokumenti čija se izrada tim natječajem traži, već postoje. Što više župan Pauk je kazao da ta dokumentacija postoji i u arhivu same bolnice te da aktualna uprava bolnice koja je pod sanacijom, nije govorila istinu kada je tvrdila da takvi dokumenta nema.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Šibensko – kninskoj županiji predočene su Programske smjernice iz 2007. godine koje sadrže sve podatke, smjernice, medicinske standarde i građevinske definicije nove bolnice, zatim izmjene i dopune Programskih smjernica koje su napravljene 2010. godine kada ih je trebalo uskladiti s novim zakonskim odredbama i novim zdravstvenim standardima. Pokazan je i Instalacijski program iz 2011. godine i Arhitektonsko – građevinski program te još neki dokumenti kojima županijska uprava dokazuje da se na pripremanju izgradnje nove bolnice intenzivno radilo i da je raspisivanje natječaja za idejno rješenje besmisleno.
„Osim toga, kazao je župan Goran Pauk, mi nemamo nikakvu povratnu informaciju o tomu je li sanacija završena ili nije, što je postignuto, u kakvom je stanju sada bolnica i kada će, sukladno odluci Vlade biti vraćena županiji kao njenom osnivaču i vlasniku. Koliko znamo predviđeni rokovi su istekli, a nama nitko ništa ne govor. Prije nego što se dobije izvješće o sanaciji ništa nije moguće raditi pa ni bilo kakve projekte za gradnju nove bolnice.“
On je još jednom ponovio da idejno rješenje nove bolnice postoji kao i sva dokumentacija koja je neophodna da bi se mogla ishodovati lokacijska dozvola i svi ostali dokumenti koji prethode gradnji.
„Bolnica osim toga, dodao je Pauk, ne može poduzimati takve koraka bez znanja i suglasnosti svog osnivača i vlasnika, a to je Šibensko – kninska županija, čija su osnivačka prava samo privremeno suspendirana. Nismo lažljivci, dokumentacija za novu bolnicu postoji. Nova nam je bolnica neophodna i njena gradnja nije upitna. Sporan je samo način rada bolnice, sporno je raspisivanje nepotrebnih natječaja i uključivanje cijelog tog projekta u predizbornu kampanju.  

Iz kategorije: Županija info