Datum objave: 02. Rujan 2017

Murter ugostio 25 proizvođača originalnih proizvoda s 9 hrvatskih otoka

Diana Ferić
Diana Ferić


Proizvođači s otoka, predvođeni vlasnicima oznake Hrvatski otočni proizvod okupili su se u Murteru na 5. Festivalu Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP). Riječ je o manifestaciji koja se održava u organizaciji Šibensko-kninske županije,a cilj je pridonijeti razvoju proizvodnje te očuvanju otočne tradicije.

„Želimo promovirati i stremimo razvoju i brendiranju naših otočnih proizvoda kroz prestižnu oznaku HOP i takav proizvod ponuditi tržištu. Kada smo organizirali 1. Festival HOP u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo 2 proizvođača HOP-a sa naših otoka, danas imamo 16 proizvođača i 83 proizvoda“, rekao je župan Goran Pauk na svečanosti otvorenja festivala.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak istaknula je kako će novi zakon o otocima, koji je u pripremi, dati novu snagu u razvoju malog gospodarstva na otocima. „Zahvaljujem Županiji i otočnim proizvođačima iz Šibensko-kninske županije koji već 11 godina slijede HOP, uključuju se u veliku obitelj i time potiču ostanak stanovništva na otocima“, rekla je pomoćnica ministrice Huzak.

U ime domaćina Općine Murter-Kornati, koja je suorganizator Festivala, brojne uzvanike i goste pozdravio je načelnik općine Toni Turčinov, a uz brojne goste i uzvanike na festivalu su bili i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev te Ljubica Ajduković Ugarković voditeljica projekta „Hrvatski otočni proizvod“ i Milivoj Bratinčević iz Uprave za razvoj otoka.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je izložbeno prodajnog karaktera, svoje proizvode izložilo je 25 izlagača sa devet otoka: sa Tkona, Hvara, Raba, Dugog otoka te Žirja, Kornata, Murtera, Zlarina i Prvića. Riječ je o prehrambenim proizvodima (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Za sve izlagače nastup na festivalu je besplatan.

Festival je otvoren uz prigodni kulturno-zabavni program koji su uveličale klapa „Mela“ iz Murtera i KUD „Zora“ iz Jezera. U sklopu festivala održane su dvije dječje radionice, a posjetitelji su mogli uživati u obilasku arheološkog lokaliteta nad potopljenim antičkim gradom Colentumom turističkim vlakićem, „snorkelingom“ nad potopljenim antičkim gradom Colentumom te tunela u starom vojnom kompleksu na brdu Raduč. Festival će zatvoriti večeras smotra klapa pod nazivom „Pod latinskin idrun“.
 

Iz kategorije: Županija info