Datum objave: 08. Srpanj 2019

Škola protokola i u Šibeniku:Naše majke su naše prve učiteljice protokola

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska zajednica županija u partnerstvu sa Šibensko-kninskom županijom i Dalmatinskom podružnicom Hrvatske udruge za odnose s javnošću održala je u Šibeniku osmu Školu protokola.

Jednodnevnu edukaciju vodile su Ermina Duraj voditeljica Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije, članica Nadzornog odbora HUOJ-a i autorica prve knjige koja se bavi odnosima s medijima na razini lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj i Senka Bilać, v.d. pročelnice Ureda župana Šibensko-kninske županije, voditeljica radne skupine za odnose s javnošću pri Hrvatskoj zajednici županija i tajnica Dalmatinske podružnice HUOJ-a.

Uvodno se polaznicima škole obratio zamjenik župana Nikola Blažević. "Struka kojom se bavite značajna je za posao u svakoj jedinici lokalne i regionalne samouprave, jer svaka protokolarna aktivnost govor o ustanovi iz koje dolazimo. Zbog toga mi je drago što se ova edukacija održava u Šibensko-kninskoj županiji", rekao je Blažević.

Tridesetak službenika koji se bave protokolom u gradovima i općinama, županijskim i gradskim ustanovama te drugim državnim institucijama imali su prilike obogatiti svoja znanja o organizaciji protokolarnih posjeta, protokolarnom redu prvenstava, poslovnoj i osobnoj korespodenciji, poslovnom odijevanju, rasporedu zastava, ponašanju za stolom te razmjeni protokolarnih darova. Kroz vježbe na konkretnim primjerima predavačice su prenijele svoje dugogodišnje iskustvo polaznicima edukacije.
 

“Protokol je komunikacija s javnošću, protokol je dogovor. Odvijanje neke protokolarne manifestacije nezamislivo je bez primjene protokolarnih pravila. Svaka osoba koja komunicira sa svijetom mora znati neka osnovna pravila kako bi svima nama bilo bolje i kako bi neke situacije ili događaji bili uređeniji i kako bi se ugodnije osjećali. No tu je od bitne važnosti i uljudnost, koja je izraz odgoja, ali i osjećaja. Zato uvijek volim kazati da je prva učiteljica protokola svih nas ovdje bila naša majka“, rekla je Ermina Duraj.

Ovaj edukacijski program pokrenula je Hrvatska zajednica županija, a po prvi je puta održan u sklopu stručnog savjetovanja Hrvatske zajednice županija u ožujku 2017. u Poreču.

 

„Želja nas u Hrvatskoj zajednici županija bila je sasvim dobronamjerno pružiti onima koji to žele potrebna saznanja o protokolu i o nekim lijepim običajima civiliziranog društva. Osim Istarske županije do sada su Školu protokola ugostile Virovitičko-podravska, Dubrovačko-neretvanska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Zadarska i Primorsko-goranska županija. Interes je velik, a već danas mogu najaviti da će se slijedeća škola protokola održati u Osječko-baranjskoj županiji početkom studenoga“, kazala je Senka Bilać.

 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3