Datum objave: 06. Rujan 2016

FOTO Jučer je završio Outlook festival - mjesto za kojem godinama "lude" Britanci ali i gosti iz cijelog svijeta

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Jučer su i zadnji posjetitelji polako napustili kamp Outlook festivala i tako označili službeni kraj tog, po svemu posebnog i drugačijeg, festivalskog događanja u Hrvatskoj. Od srijede i otvorenja u Pulskoj areni pa do nedjelje do iza 6 sati ujutro trajao je službeni program gotovo bez sata predaha. Iako su četiri dana prije nedjelje partijali kao životinje od jutra do mraka, i zadnji "survivori" (kako je nedjeljnu publiku nazvao netko od izvođača s velikog stagea) imali su snage za ples do jutra. I to ne kakav ples, nego ples po kiši koja je u dva navrata padala u noći s nedjelje na ponedjeljak i tako dala dodatnu "draž" plesanja na, u svom izvornom smislu, Afričke ritmove.

A koliko je Outlook festival velik i jak, svjedoči i par detalja o s kojima smo se susreli u zadnjem danu njegovog održavanja. Prvo smo pijuckajući kao pravi Hrvati na zidiću prije ulaza, susreli ekipu iz Rusije i Danske koji su došli samo na vikend u Pulu na festival. Olga i Dimitri iz Sibira tako su putovali više od 5 dana!! da bi svjedočili najvećem festivalu bass kulture u Europi, i nisu ni trena požalili, jer po njihovim riječima gušt im je bila svaka sekunda putovanja kad znaju gdje dolaze.

 

 

Par iz Kopenhagena, Catlin i Oscar, nisu prvi put na Outlooku, bili su prošle godine, i od tad su jedva čekali da ponove put u Hrvatsku. Iako je Oscar imao prometnu nesreću samo 3 mjeseca prije festivala, to ih nije spriječilo da kraj rujna provedu baš na tvrđavi Punta Christo.

 

 

Prije zadnjeg večernjeg posjeta festivalskoj lokaciji, po prvi put ikad iskušali smo i te zloglasne i nenormalno popularne boat zabave za kojima Britanci lude već godinama. Fora je da u sklopu festivala na dnevnoj bazi imate po desetak brodova koji blesave strance jedno četiri sata voze po Pulskom akvatoriju dok oni onako pijani i svakakvi skaču i ljuljaju se u ritmovima muzike koja dreči iz zvučnika na provi. Glazba je to kakva se ne može čuti valjda nigdje nego u Londonskim, Bristolskim i Manchersterskim klubovima i toliko je popularna da dvjesto Britanaca u isti glas viče sve što MC povikne sa improvizirane bine na najvišoj kabini broda. Osjećaj je, jednom riječju,  brutalan!

 

 

U galeriji u nastavku pogledajte još detalja s ovogodišnjeg Outlooka, a u redovima koji slijede prenosimo par riječi Šibenčanina Vedrana Menige, jednog od glavnih organizatora festivala, kao i par statističkih zanimljivosti koje smo primili od službenog PR tima Outlooka.

 

Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, osvrnuo se na upravo završen Outlook festival: “Iako je i dalje organiziran na teško pristupačnoj, ali jedinstvenoj lokaciji i još uvijek u robinzonskim uvjetima, predani rad našeg velikog međunarodnog tima opet je opravdao nastojanja i doživio još jedno izdanje s rasprodanim kapacitetom. Iako svjesni da ne možemo biti objektivni, izgleda da sa sigurnošću možemo tvrditi da je Outlook festival jedno posebno događanje koje u Pulu i Hrvatsku privlači poklonike sound system i bass kulture iz čitavog svijeta, a koji istu napuštaju s osmijehom na licima, i ostvarenim trenucima koji će većini ostati u trajnom sjećanju. Teško da organizacija može doživjeti veći kompliment od toga.”

Outlook festival ove je godine dostigao maksimalni kapacitet ugostivši šest tisuća posjetitelja u kampu i 13 500 posjetitelja na festivalu, a među ljubiteljima najboljeg europskog glazbenog provoda bilo je 65% Britanaca, 30% Francuza, Belgijanaca, Njemaca, Talijana i Nizozemaca te 5% posjetitelja iz SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kostarike , Australije, Japana, Egipta, Kanade, Argentine i ostatka Europe. Festival je ove godine u odnosu na prethodne, posjetilo 30% ljudi više iz zemalja bivše Jugoslavije.

Iz kategorije: Kultura