Datum objave: 29. Lipanj 2018

Slavljenički koncert Šibenske narodne glazbe na tvrđavi svetog Mihovila uz Gorana Višnjića kao gosta iznenađenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezaboravni glazbeno – filmski doživljaj priredila je Šibenska narodna glazba na tvrđavi svetog Mihovila večeras, u četvrtak, 28. lipnja Šibenik slaveći 170 godina svog djelovanja uz zahtjevnu produkciju. Repertoar je bio raznovrstan - od filmske glazbe do Arsenove “Ne daj se Ines” koju je recitirao šibenski glumac s američkom adresom Goran Višnjić, kao iznenađenje večeri, a sve je završilo u vedrom tonu, uz taktove Aresenove pjesme “Kad se male ruke slože” jer je dirigent ŠNG –a, maestro Damir Marušić želio da taj svečani koncert bude posvećen i Arsenu. Tih više tematskih djelova maestro Marušić  dobro je  aranžirao i posložio u kompaktnu glazbenu cjelina.

 

Gledatelji s kojima smo razgovarali otišli su s koncerta oduševljeni, a jedno što je pomalo kvarilo doživljaj bila je  hladnoća.

 

Počelo je dramatično, Straussovom skladbom “Tako je govorio Zataustra” kojom počinje i film „Odiseja u svemiru“ kadrovi kojeg su se istodobno izmijenjivali na velikom platnu na pozornici. Nastavili su šibenski glazbari svirajući temu iz kultnog filma „Kum“ iz kojeg su se poznate scene nizale na velikom platnu, a sve je bilo popraćeno svjetlosnim i dimnim efektima. Tada je na scenu stupila šibenska operna diva Nera Gojanović koja je otpjevala skladbu La Vie En Rose Edith Piaf koju izvodi i Grace Jones.

 

Potom je orkestar ŠNG- a odsvirao Mccartneyevu Ebeony and Ivory, a potom je uslijedio još jedna gost – Vojo Marković koji je izveo Feeling Good. Glazbari su svirali još i Stinga, potom im se pridružio poznati šibenski virtuoz na violini Marko Ramljak pa je onda došao red na deset minuta glazbe Bee Geesa, a potom nešto što još nikom nije uspjelo – spoj puhačkog orkestra i električnih gitara na kojima su bili Nino Nimac i Stipe Skenderović. Na repertoaru su, u neuobičajenom aranžmanu bili Pink Floyd i Santanina Samba pa ti. Odsvirali su glazbari i temu iz filma Flashdance te nakon toga „Sanjao sam noćas da te nema“ Bijelog dugmeta koju je otpjevao Mario Huljev. I onda dio posvećen Arsenu i iznenađenje – Goran Višnjić koji je prethodno nenajavljen u jeansu išetao iz publike na pozornicu i izrecitirao „Ne daj se Ines“. Na kraju  svirali su glazbene teme iz popularnog filma Pirati s Kariba.

 

Šteta što je razglas bio ugođen što se posebno osjetilo kod njegove recitacije i izvedbe Nere Gojanović.

 

Prije početka koncerta Šibenskoj narodnoj glazbi obljetnicu su čestitali šibenski gradonačelnik željko Burić koji e još jednom obećao da će im se povećati sredstva koja dobivaju iz gradskog proračuna te Ivica Poljičak , državni tajnik u Ministarstvu kulture.

 

Šibenska narodna glazba najdugovječnije je gradska kulturna udruga. U godinama svog djelovanja orkestar je nastupao preko 12 i pol tisuća puta, uz ostalo i pred 12 državnih i vjerskih poglavara pa tako i pred papom i Dalaj lamom. Dva člana Šibenske narodne glazbe Darko Gulin i Ljubo Šokota slave ove godine 50 godina vjernosti tom orkestru.


Generacije Šibenčana prošle su kroz redove orkestra, koji je s vremenom postao dijelom identiteta grada, čuvajući tradiciju muziciranja i promovirajući glazbenu priču Šibenika i okolice. Svirao je orkestar pred brojnim državnim poglavarma, nizom velikana iz hrvatske povijesti, uz nastupe na brojnim međunarodnim festivalima i smotrama s kojih su se vraćali s nagradama i priznanjima, pokazateljima upornosti i kvalitete. U gradu orkestar uživa veliku popularnost, i predstavlja svojevrstan brend, koji donosi sinergiju glazbe, kulture i povijesti grada.
 

Iz kategorije: Kultura