Datum objave: 25. Srpanj 2019

Šibenik Dance Festival: U multietničkoj plesnoj predstavi nastupila nekadašnja tinejdžerska zvijezda

Diana Ferić
Diana Ferić

Albanski koreograf Eltion Merja i EM Dance Company s pozornice su Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku uputili snažnu kritiku društva. Predstavom Be Different gledatelje su pozvali da grade svoju osobnost i svojim iskustvima obogaćuju druge. Naime, slavni koreograf iz Tirane konformizam smatra štetnim za cijelo društvo.

 

„Glavni lik svoja iskustva želi podijeliti s drugima. Zato je on u bojama dok su ostali plesači crno-bijeli. Većina njih otvorena je za prihvaćanje tuđih iskustava, no jedan se čvrsto drži konformizma“, pojasnio je Merja koncept izuzetno vizualno atraktivne predstave, izvedene treće večeri Šibenik Dance Festivala.
Na pitanje je li pametno biti drugačiji, odgovara: „Teško je, ali želite biti drugačiji, možete.“ Dokazuje to i vlastitim životom. Pojašnjava kako u Albaniji nije lako voditi plesni teatar jer nema odgovarajuću potporu instituacija, ali smatra da je ono što čini, vrijedno truda.

 

Kaže kako stvara predstave za širok krug različitih ljudi te da mu je cilj da svi gledatelji razumiju poruke njegovih djela. Zato se bavi stvarnošću i aktualnim događajima.

 

Trenutačno radi na novoj predstavi koja ističe jedan od gorućih problema današnjice - epidemiju tehnologije u životu. Merja smatra kako je riječ o trenutačno najjačoj ovisnosti.
Nakon njegove skupine na scenu šibenskog HNK izišli su plesači iz nekoliko zemalja – od Slovenije do Bugarske. Balkan Dance Project, Atom Theatre i Festival Velenje zajedno su stvorili predstavu Crave koreografkinje Stefaniye Georgieve. Među plesačima je bio i Endi Schrötter, nekadašnja velika tinejdžerska zvijezda, a danas student treće godine Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

„Predstava je dosta fizički zahtjevna, no kako ovdje nemam prilike raditi takve predstave, ovo mi je bilo odlično iskustvo i veselim se novim sličnim projektima“, kazao je Schrötter nakon strastvenog nastupa u erotičnoj predstavi koja u fokusu ima ljudsku žudnju, a tehničkom izvedbom pomiče granice suvremenog plesa.

 

Bivši natjecatelj Supertalenta otkrio je da se i dalje bavi pjevanjem, no da su mu danas pjevanje i ples u drugačijem omjeru nego tijekom srednjoškolskih dana. Nada se da će se time u kombinaciji moći nastaviti baviti i u budućnosti, pa idealnim smatra nastupe u mjuziklima.
U besplatnom programu kraj katedrale svetog Jakova nastupili su Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca i Baletni studio HNK Split.
 

Iz kategorije: Kultura