Datum objave: 23. Siječanj 2020

IZLOŽBA ZA PAMĆENJE / Umjetnica i kostimografkinja Sara Lovrić Caparin predstavila presjek svog 15 - godišnjeg rada u HNK u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko se u Šibeniku dogodila tako vesela i šarena izložba kakva je izložba kostima Sare Lovrić Caparin, šibenske umjetnice i kostimografkinje koja je otvorena sinoć u šibenskom kazalištu i to od atrija do foajea, a u povodu 150. obljetnice postojanja šibenskog teatra. Bila je to otvaranje s živim eksponatima jer su kostime nosile plesačice i članovi kazališnih dramskih radionica tako da su sudionici zaista uživali.

 

Predstavljeni su kostimi koje je umjetnica izradila u proteklih 15 godina za brojne kazališne predstave, a otkrila je kako su joj najzahtjevniji bili oni za dječju predstavu "Malo kvrgavo drvce" koju je po tekstu Omera Raka režirao Zoran Mužić. Izloženi su i razni crteži i lutke.

 "Velika mi je čast tu opet izlagati nakon zadnje izložbe 2010. godine. Nakon toga puno se još napravilo", kazala je Sara Lovrić Caparin,a otkrila je i kako nastaju ti maštoviti kostimi. "Najprije pročitam tekst predstave i potom razgovaram s redateljem oko razmjene ideja kako bi kostimi trebali izgledati. Potom ide izrada skica i usklađivanje kostima prema glumcu koji će ga nositi i njegovom karakteru. Svi su kostimi zahtjevni za izraditi, ali istakla bi onaj za predstavu Malo veliko kvrgavo drvce, kostimi za koju su bili i moja diplomska izložba nakon diplomiranja na kazališnoj akademiji u Pragu ", istaknula je

 

O Sari Lovrić Caparin nekoliko riječi ie kazala i redateljica Nina Kleflin s kojom već dugo surađuje.

" Ona je moja prijateljica i moja kreativna suradnica na predstavama. Osoba koju jedan redatelj samo može poželjeti. Često budemo u neki društvima, na premijerama i ja ju predstavljam kolegama i hvalim na što ona kaže da je previše hvalim.", kazala je.

Sara Lovrić Caparin rođena je u Šibeniku 1981. godine. Diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kiparski odsjek te na Kazališnoj akademiji u Pragu (DAMU), smjer scenografija za alternativno i lutkarsko kazalište.

Stručno se usavršavala u Poljskoj u poznatim lutkarskim kazalištima.

Od 2003. surađuje, a od 2008. godine stalno je zaposlena u HNK u Šibeniku kao kostimografkinja i stručna suradnica za likovno-scensku djelatnost. Surađuje i s kazalištima diljem Hrvatske. Ukupno je sudjelovala u 69 predstava, ponajviše kao kostimografkinja, a ponegdje kao i autorica scenografije i lutaka. Bavi se i likovno-grafičkim oblikovanjem, slikanjem, ilustracijom te kiparstvom. Postavila je šest samostalnih i pet grupnih izložaba. Članica je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split.

FOTO: Ante Baranić

Iz kategorije: Kultura