Datum objave: 10. Lipanj 2021

DJEČJE RADIONICE U "NARANČASTOJ ZGRADI" / Jagoda Sablić učila djecu kako izraditi lutke i glumiti s njima, pogledajte što su napravili

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dvije dječje radionice i to za izradu lutaka i dramsko - scensku radionicu održala je šibenska lutkarica, književnica i ilustratorica Jagoda Sablić u tzv "narančastoj zgradi", u suradnji s udrugom Mladi u EU. Sudjelovala su djeca iz OŠ Vidici s učiteljicom  Dijanom Grubelić te djeca iz  OŠ "J.Dalmatinca" s učiteljicom  Melitom Polić, u interakciji s roditeljima 

"Bilo je zaista radno i veslo. Djeca su  izrađivala lutke i naučila tekst predstave "Priča o cirkusu", a nakon toga su glumili  klaunove, medvjede, balerine na trapezu, slonove, lavove, mađioničare po tekstu koji sam napisala, a osmislila sam i lutke. Te su radionice svojevrsna uvertira u nadolazeći MDF u Šibeniku. To je istodobno  još jedna inicijativa, još jedan apel da se konačno u Šibeniku kao  gradu djece, gradu  MDF -a i gradu prijatelju djece osnuje lutkarsko kazalište", kazala nam je Jagoda Sablić.
 I ove radionice potvrdile su veliko zanimanje djece za lutkarstvo i izradu lutaka. Jagoda Sablić odavno već izrađuje lutke i pokazuje ih na izložbama u cijeloj  Hrvatskoj, a autorica je i lutkarskih predstava.
 
"Moje lutke i lutkarske predstave putovale su diljem lijepe Naše. Izradila sam 280 lutaka inspirirana bajkama i legendama. Djeci sam kroz lutke  željela predočiti i naš Planet pa sam  napravila stanovnike  svih  rase u autentičnim kostimima: Indijance, Crnce, Indijce, Eskime, Japance, Kineze, Havajce, Europljane tako da djeca kroz lutke dožive kulturu različitosti koja nas sve spaja. Djeca su svjetlost, a ova pandemija samo ih je udaljila iz svijeta realnosti i mašte  "vežući" ih za  imaginarni - virtualni svijet. No i njihovi  snovi i mašta nezaustavljivo putuju", ističe Jagoda Sablić dodavši kako upravo zbog djece neće odustati od svog nastojanja, ali i svog sna  da Šibenik ponovno dobije lutkarsko kazalište, a poznavajući njezinu upornosti i energiju  vjerujemo da će se to i ostvariti.
Iz kategorije: Kultura