Datum objave: 27. Lipanj 2022

MDF JUČER I DANAS: Balet "Mačak u čizmama " osječkog HNK -a nikog nije ostao ravnodušnim, danas "Kralj lavova" na Jadriji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pred nama je uzbudljiv dan na 62. Međunarodnom dječjem festivalu koji će nam se svidjeti baš kao i opuštena nedjelja koju je obilježio balet na ljetnoj pozornici "Maćak u ćizmama"  u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koji nikog nije ostavio ravnodušnim, a društvene mreže Festivala djeteta zatrpani su porukama hvale na račun gostiju iz Osijeka.

Protekla nedjelja u Krešimirovom gradu bila je u znaku osječkih kazališnih umjetnika, a isto će se, nema sumnje, ponoviti i danas, kad baš Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku lutkarskom predstavom 'Kralj lavova' otvara program obilježavanja sto godina kultnog gradskog kupališta Jadrija.

TRI TISUĆE KNJIGA I JOŠ VIŠE SLOVA

Jutros je u Perivoju Roberta Visianija počeo 2. Sajam dječje knjige 'Librić u Perivoju' u organizaciji partnera Festivala, Monte Librića. Od 9 sati traje predstavljanje knjige 'Zaljubljena u čitav svijet' autorice Olje Savičević Ivančević i ilustratorice Ane Kovačević pod nazivom 'Librić stroj za slovo i broj'. Od 10 sati kreće likovna radionica 'Rimuju se maestrali' uz poznatu hrvatsku književnicu, Olju Savičević Ivančević.

Na istom mjestu zaljubljenici u lijepu pisanu riječ i oni koji će to tek postati mogu razgledati more knjige iz ponude 2. Sajma dječje knjige i sa sobom doma ponijeti sebi posebno dragu. Radno vrijeme 2. Sajma dječje knjige je od 9 do 13 sati te od 17 do 21 sat i tako sve do kraja Festivala.

Literarni program od danas postaje još bogatiji jer će nedaleko Perivoja, odmah iza starih zidina grada, u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić od 19 sati danas početi program 'Čitaju nam važni Šibenčani'. Naslove po vlastitom odabiru čitaju poznate šibenske aktivistice, Maja Šintić i Magdalena Šetka.

Počinju danas i neke nove radionice s nekim novim voditeljima i djecom željnom novih znanja, sklapanja prijateljstava i uživanja u svijetu krojenom po njihovoj mjeri.

ZANIMLJIVOST OVOGODIŠNJEG MDF-A

Posebna zanimljivost današnjeg programa 62. MDF-a svakako je u tome što će večeras ispred kultnih jadrijskih kabina biti održana lutkarska predstava 'Kralj lavova' u izvedbi polaznika Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Predstava počinje u 21 sat, a njome počinje obilježavanje 100 godina tog legendarnog gradskog kupališta, Jadrije.

U isto to vrijeme na ljetnoj pozornici s pogledom na gledalište prepoznatljive plave boje i UNESCO-vu kamenu ljepoticu katedralu sv. Jakova počet će predstava 'Čudnovate zgode baruna Munchausena' u izvedbi Gradskog kazališta Sisak.

Ulaznice za predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku ili na ljetnoj pozornici mogu se kupiti online preko hnksi.mojekarte.hr ili na blagajni u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku od 10 do 12 te od 18 do početka predstave.

 

Program, ponedjeljak, 27. lipnja

09:00h, Perivoj Roberta Visianija

3. SAJAM DJEČJE KNJIGE "LIBRIĆ" U PERIVOJU

Literarni program

Radno vrijeme sajma: 9:00 – 13:00, 17:00 – 21:00

09:00h, LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarni program

Predstavljanje knjige Zaljubljena u čitav svijet autorice Olje Savičević Ivančević i ilustratorice Ane Kovačić

Voditeljica: Iris Mošnja, magistra hrvatskog jezika i književnosti, Pula

10:00, Perivoj Roberta Visianija

RIMUJU SE MAESTRALI

Likovni program

Voditeljica: Olja Savičević Ivančević, književnica, Split

 19:00, amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić

ČITAJU NAM VAŽNI ŠIBENČANI!

Literarni program

Na ulicama grada Šibenika priče će čitati poznati ili manje poznati, ali (za život grada) važni Šibenčani! Kroz čitanje imat će priliku predstaviti se Šibenčani iz raznih djelatnosti, koji čine naš grad boljim mjestom za život.

Čitaju: Maja Šintić, Magdalena Šetka

 

19:00 h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

SLONIĆ DIŠTONIĆ

Dramski program

Intonacija je raspjevana kraljevina kojom vladaju kralj Solo i kraljica Arija. Svake godine kralj i kraljica organiziraju božićni glazbeni festival u kojem se najbolji pjevači i svirači iz cijelog svijeta natječu za prestižnu nagradu Zlatni Akord. Čarobnjak Mandolini je počasni član žirija i jedini u kraljevini koji ne zna pjevati ni svirati. Kada ne dobije pozivnicu za ovogodišnji festival, razljućeni čarobnjak odluči ga uništiti. Noć prije finala, njegov pomoćnik Slonić svojom specijalnom metodom cijelom carstvu ukrade ritam i sluh. Što će se dogoditi s festivalom Zlatni Akord, hoće li tradicija biti uništena, a cijelo kraljevstvo bačeno u očaj, otkrit ćete u napetoj završnici ove uzbudljive i raspjevane lutkarske predstave.

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište lutaka Split

TRAJANJE: 40 minuta

UZRAST: 3+

19:30h, Perivoj Roberta Visianija

EL GARGOT D'IMAGINACIÓ

Program trgova i ulica

Guixot de 8 katalonska je grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu. Njihove interaktivne igračke napravljene su od recikliranog materijala, a igre su njihova kreacija. Treba naglasiti da je ova maštovita grupa počela izrađivati igračke od recikliranih materijala prije gotovo tri desetljeća, puno prije negoli je svijet počeo razmišljati o ponovnoj uporabi, odnosno prenamjeni, materijala bačenih u otpad i otpadnom materijalu kao kreativnom elementu.

Trajanje: Interaktivni park otvoren je od 19:00 do 22:00h.

 

20:00h, Poljana

VRLUDAVCI

Program trgova i ulica

Interaktivni show

Izvođači: Nikolina Majdak, Adriana Josipović, Mario Miličić

Interaktivna izvedba - tri bića u velikim spužvastim kostimima jurišaju kroz publiku i stvaraju kaos, prekobacuju se, nose, padaju, plešu, između ostalog se na kraju loptaju s velikim loptama s publikom.

 

21:00 h, Trg Republike Hrvatske

ČUDNOVATE ZGODE BARUNA MŰNCHAUSENA

Dramski program

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište Sisak

Bujna mašta ili krupna laž? Ovo pitanje se nameće svakom onom koji se susretne s klasičnim djelom Rudolfa Ericha Raspea Čudnovate zgode baruna von Műnshhausena. Predstava je vesela komedija u kojoj ćemo najmlađoj publici objasniti da je laganje nešto ružno, ali je maštanje nešto prekrasno i poželjno. Barun von Műnchhausen bio je stvaran lik koji je služio kao plaćenik u vojsci, a na glas kao lažac došao je preuveličavajući svoje zasluge i pričajući svoje nevjerojatne dogodovštine na dugim večernjim plemenitaškim zabavama. Takvog baruna zatičemo i u našoj predstavi, on i njegov prijatelj Friedrich u vječitoj su potrazi. Sada traže najveće blago svih vremena, ni ne sluteći da im same okolnosti nagovještavaju odgovor koji je eto tu nadohvat ruke.

TRAJANJE: 50 minuta

UZRAST: 7+

 

21:15h, Ulica don Krste Stošića

VELIKI CRVENI PAS CLIFFORD

Filmski program na Gorici

Kad srednjoškolka Emily Elizabeth poželi da njeno sićušno, crveno štene poraste veliko i snažno, ne očekuje da će se u svom malom stanu u New Yorku probuditi pored najvećeg psa na svijetu! U nastojanju da zadrži svog voljenog kućnog ljubimca, Emily namjerava pronaći stručnjaka za životinje za kojeg se nada da će uspjeti vratiti Clifforda u normalnu veličinu. Dok u toj potrazi pretražuje grad zajedno sa svojim neodgovornim ujakom Caseyjem, školskim kolegom Owenom i Cliffordom, glas o Cliffordovoj veličini privlači pažnju zlog znanstvenika koji ga pokušava prisvojiti.

REDATELJ: Walt Becker

ŽANR: animirani

GODINA: 2021.

 

 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: