Datum objave: 20. Kolovoz 2022

VEČERI DALMATINSKE ŠANSONE / Velebnim autorskim koncertom proslavljen rođendan i 60. obljetnica glazbenog stvaralaštva Dušana Šarca.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Autorskom večeri posvećenom stvaralaštvu Dušana Šarca, skladatelja bisernog niza bezvremenskih skladbi i nezaboravnih nota koje su obilježile epohu, počele su ovogodišnje 25. Večeri dalmatinske šansone. Jubilej Šansone sretno se poklopio s proslavom 80. rođendana Dušana Šarca 60. obljetnicom njegovog umjetničkog rada. Večer posvećena njemu, jednom od najplodnijih hrvatskih skladatelja popularne i klapske glazbe bila je profinjena i emotivna baš poput njegove glazbe.

Ujedno bio je to i jedan od najvećih i najvažnijih kulturnih i glazbenih događaja u povijsti Šibenika koji su svojom nazočnošću uveličali članovi grupe „Mi”, klape „Šibenik”, „Maslina” i „Jadrija”, glumac Goran Višnjić, vaterpolski bard Mile Nakić, pjesnici Krste Juras i Frane Bilić, šibenski uglednik i glazbenik Sanibor Vuletin, glazbenik Vojmior Roša, šibenska grandeca Nada Škarica, doajen moderne glazbene kulture Tome Mileta, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zamjenica šibensko – kninskog župana Iris Ukić Kotarac te brojni drugi šibenski uglednici, kulturni i javni djelatnici i umjetnici.
Pjesme Dušana Šarca izvodili su Tedi Spalato, Alen Nižetić, Duje Stanišić, Branimir Bubica, Krešimir Batinica, Đani Stipaničev, Ivo Pattiera,Saša Jakelić, Helena Bastić i Alen Nižetić te klape „More”, „Bagatin”, „Šufit” i „Sebenico”.
Publika je uživala u izvrsnim interpretacijama i nadahnutom muziciranju Festivalskog orkestra pod ravnanjem maestra Damira Marušića.
Vrhunac gala večeri posvećene Dušanu Šarcu i njegovom stvaralaštvu bio je nastup Ive Pattiere koji je pjevajući iz srca i duše pjesmu „Prođi me se” podigao publiku na noge i bio slavljen ovacijama kakve se ne pamte.
Večer je započela instrumentalnom izvedbom „Šibenske balade”, a završila je nastupom svih izvođača koji su zajednički otpjevali pjesmu „Šibenik je to”. Okrenuli su se prema Dušanu Šarcu i nekoliko su mu se puta poklonili.Tijekom večeri izvedene su pjesme „Dobra ti večer mati moja”, „Budi noćas mirno more”, „Ovo je naša noć”, „Za dušu”, „Dalmatinska” i mnoge druge, a posebno su dojmljive bile izvedbe pjesama za koje je stihove napisao pjesnik Dinko Škevin; „Taraša”, „Ne živi se od arije” i „Prođe Nada isto ko i bura”.

Jedina pjevačica koje je nastupila na autorskoj večeri Dušana Šarca bila je Helena Bastić koja je bila sjajna u izvedbi zahtjevne pjesme „Ne traži dalje” koju je na Večerima dalmatinske šansone izvela Tereza Kesovija.
Rođendan i jubilej Dušanu Šarcu čestitao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić te mu uručio prigodni poklon.
Dušan Šarac onakav kakav je, čovjek raskošnog talenta i nebrojenih uspjeha, bio je tih i samozatajan. U kratkom govoru u svom, Šarčevom stilu zahvalio se osobama koje su odredile njegov život - svojoj sestru, kćerima i životnoj partnerici Miru Schwiter koja ga je, kako je kazao podržava i poslovnom i u privatnom životu. "Uvijek kažem da ne volim publicitet, to je za pjevače, glumce ili političare, a ne za o ovakve kao što sam ja. Međutim, imao sam veliki pritisak od Viljca i svih ostalih da se ovo treba napraviti", dodao je.

Iz kategorije: Kultura