Datum objave: 28. Studeni 2022

VEČER SA ŠPIROM / Intimno druženje prijatelja i suradnika Špire Guberine bio je veličanstveni hommage velikom glumcu u njegovom rodnom Šibeniku.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

„Večer sa Špirom Guberinom” kojeg su organizirali Teatar „Kiklop” i Kuća umjetnosti Arsen, a moderirao Špirin sin Boris Guberina, bio je zamišljen kao posthumno tiho, intimno druženje šibenskih prijatelja, školskih kolega, znanaca iz djetinjstva i mladosti i suradnika, sa Špirom Guberinom koji je preminuo 27. studenoga 2020. godine. No, usprkos tomu to samozatajno druženje u obiteljskoj atmosferi, pretvorilo se u veličanstveni homagge tom velikom nezaboravnom glumcu kojeg je pratila samo njemu svojstvena slava i endemska vrsta popularnosti. Na hrvatskoj kazališnoj i filmskoj sceni nije postojao ni približno nitko sličan Špiri Guberini, a koliko je velik, vrijedan i dubok trag ostavio vidjelo se sinoć u Kući umjetnosti Arsen koju je njegov sin Boris pretvorio u hram sjećanja na Špiru, glumca koji pripada svima nama i kojeg svatko osjeća kao bliskog prijatelja, a njegovu smrt doživljava kao osobni gubitak.
Na Špirinu večeri u Arsenovoj kući, došli su njegovi brojni suradnici i prijatelji; pjevačica Zorica Kondža, skladatelj Joško Banov, glumac Mate Gulin, prijatelji iz djetinjstva Tomislav Zorić i Pavle Roca, Alenka Livaković supruga pokojnog najboljeg Špirinog prijatelja Ive Livakovića, potom Klaudijo Šupuk, brojni Špirini prijatelji iz Zagreba i Splita te članovi obitelji.
U ime Grada Šibenika „Večer sa Širom Guberinom” provela je Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti,

-Želio sam i ove godine organizirati druženje u spomen na moga oca s kojim smo krenuli lani, -kaže Boris Guberina, Špirin sin, - ali nas je korona poremetila. Namjera mi je bila da ove godine sjećanje na Špiru malo obogatimo, ali da to ne budu samo projekcija isječaka iz Špirinih filmova nego intimno, ljudsko podsjećanje na njega. Nisam htio da to bude neki službeni skup već intimno druženje ljudi iz njegove školske generacije, njegovih prijatelja i suradnika na kojem ćemo pričati anegdote o njemu i prisjetiti ga se na jedna osoban, intiman način.

„Večer sa Špirom Guberinom” osim što je bila emotivno vrlo dirljiva, a porukama vrlo snažna, pokazala je i dugove Šibenika prema svojim velikanima, kako Špiri Guberini, tako i Arsenu Dediću, Vici Vukovu, Ivi Brešanu i mnogim drugim Šibenčankama i Šibenčanima koji su svojom umjetnošću, postignućima i stvaralaštvom uzdizali i pretvarali mali Šibenik u metropolu duha, umjetnosti i kulture.

Iz kategorije: Kultura