Datum objave: 28. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Knjiga o Šibeniku koja se može kupiti samo u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga "Šibenik i sjeverna Dalmacija" šibenskog novinara Manfreda Makale koji živi u Šibeniku i na Zlarinu, predstavljena je čitateljskoj publici danas u Splitu i može je se kupiti samo u Splitu u knjižari Marpugo.
Makale je kazao da je knjigu o Šibeniku, šibenskim zgodama i nezgodama, legendama, šalama, Šibenčanima, šibenskim običajima i svakodnevnom životu, predstavio publici u Splitu zato što u Šibeniku za knjigu o Šibeniku nitko nije iskazao nikakav interes zbog čega ju je i tiskao u vlastitoj nakladi.
Makalina knjiga novinskih reportaža i bilješki o Šibeniku i nekim dijelovima sjeverne Dalmacije, u splitskim je književnim krugovima dobila zavidne ocjene. Naglašeno je da je pisana s laganim humorom i toplinom srca za rodni kraj te da je riječ o veoma ugodnom štivu.
Njegov stil, lakoću pisanja i duhovitost Splićani su usporedili s Alphonseom Daudetom i njegovim djelom Tartarin Taraskonac, a u vještini parodije s dijelovima Cervantesovog Don Quijota.
Knjiga je u knjižari Marpugo koštala 30 dinara, što je bilo dosta skupo jer su tada dnevne novine koštale 1 dinar.
Koliko se zna u Šibenik je dospjelo vrlo malo primjeraka Makaline knjige "Šibenik i sjeverna Dalmacija". Autentične primjerke danas imaju Gradska knjižnica Jurja Šižgorića i redakcija časopisa "Volim Šibenik".
Manfred Makale tiskao je svoju knjigu o vlastitom trošku 1939. godine, ali ju je tek 28. ožujka 1940. godine uspio predstaviti javnosti i staviti u prodaju i to samo u Splitu i samo u knjižari Marpugo.
Njegova knjiga danas spada u bibliofilske raritete. Zanimljivo jer da je kritičko reizdanje Makalne knjige "Šibenik i sjeverna Dalmacija" s brojnim zanimljivim dopunama i komentarima, pripremio šibenski filmski redatelj Mate Relja, ali ono nikada nije objavljeno i do danas je sačuvano tek u fragmentima.
 

Iz kategorije: Nostalgija