Datum objave: 21. Kolovoz 2018

Predstavljene "Šibenske sportske skaline" iz pera prof. Zlatka Jurića

Diana Ferić
Diana Ferić

„Šibenske sportske skaline-crtice iz povijesti šibenskog sporta“ naziv je knjige Zlatka Jurića, profesora kineziologije koja je predstavljena u utorak uvečer u Muzeju grada Šibenika, a nakon toga je otvorena i istoimena izložba.

Knjiga sadrži brojne detalje o svim šibenskim sportovima pa i onima koji više u Šibeniku nisu prisutni kao što su kajak, kanu, skokovi u vodu i streljaštvo. Na 240 stranica opisani su svi šibenski klubovi ne samo u takozvanim velikim sportovima kao što su , košarku, vaterpolo, veslanje nego i primjerice lovstvo, sokolarstvo. Osim toga, u knjizi su popisani svi novinari koji su pisali o šibenskom sportu.

Naziv knjige osmislila je Dunja Duvnjak koja je Juriću pomagala u pripremi knjige. „ Razmišljali smo kako bismo knjigu nazvali i palo mi je na pamet kako je Šibenik grad skalina,a u sportu su uvijek prisutni padovi i usponi što skaline simboliziraju“, kazala nam je.

Autor nije želio puno govoriti o knjizi već je riječ prepustio recenzentu dr.sc. Davorinu Rubeši koji mu je na studiju bio profesor, a on ga je ishvalio i otkrio kako su mu, kad je završio tadašnji DIF, sadašnju Kineziologiju nudili da ostane kao asistent na fakultetu jer je bio vrlo uspješan u sportskoj rekreaciji, ali on je takvu karijeru odbio i kazao bez razmišljanja da se vraća u svoj Šibenik.

Izložba koja je postavljena u Muzeju pod istim nazivom osim osnovnih informacija o najprisutnijim sportovima u Šibeniku donosi i niz manje poznatih crtica te sportske rekvizite koje su koristili šibenski sportaši.

Na promociji i otvaranju izložbe vili su mnogi viđeni Šibenčani i sadašnji i nekadašnji sportaši. Tako su se vrlo srdačno izgrlili Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije i nekadašnji šibenski vaterpolist i zaljubljenik u vaterpolo Bojan Krvavica.
 

Iz kategorije: Sport