Datum objave: 31. Prosinac 2014

Novi broj časopisa Šibenik tim od danas u prodaji:Intrigantne teme iz šibenske prošlosti i sadašnjosti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jeste li znali da je Šobenik dao prvu vojakinju u 1. svjetskom ratu.To samo dokazuje tezu da je Šibenik u prošlosti u mnogočemu prednjačio. Tu i druge zanimljive priče donosi novi broj časopisa Šibenik tim koji je od danas u prodaji. Vrijedi napomenuti da je Šibenik uz Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji ima svoj časopis.

 

Novi broj časopisa „Šibenik“ tim koji je od jutros  u prodaji u svim prodavaonicama domaćeg trgovačkog lanca „Djelo“ donosi obilje zanimljivih tekstova iz sadašnjosti i prošlosti Šibenika i Šibensko – kninske županije.

Časopis u svom 22. broju donosiniz zanimljivih tema, priča, otkrića i poticajnih tekstova. Istraživali smo što Šibenčani misle o revitalizaciji tvrđava i uređenju pozornice na tvrđavi sv. Mihovila. Intervjuirali smo Petara Baranovića, saborskog zastupnika Narodne stranke - reformista, diplomiranog inženjera morskog ribarstva koji je objasnio zašto je Hrvatskoj glupo imati više ribarskih brodova na moru nego ribe u moru te otvoreno i oštro progovorio još nekim aktualnim temama.

U drugom nastavku priče o prešućenoj povijesti šibenskog vinarstva donosimo veliki tekst o uglednoj i znamenitoj vinarskoj obitelji Tambača. Vjerujemo da će mnogi od Vas s velikim zanimanjem pročitati mozaički tekst Neispričane i zaboravljene šibenske priče iz Prvog svjetskog rata, ako zbog ničeg drugog onda zbog otkrića da su dva pjesnika Tin Ujević i Vladimir Čerina planirali izvršiti atentat na Franju Ferdinanda u Drnišu puno prije nego što je to učinio Gavrilo Princip u Sarajevu. Otkrivamo i tko je bila prva vojnikinja Prvog svjetskog rata, te tko je, kako potopio podmornicu „Nereide“, ponos talijanske ratne mornarice, kako je ona završila u Šibeniku i kako ju je Prvićanin Šime Zanze izrezao i prodao kao sekundarnu sirovinu. Tu ćete, između ostalih, naći i priču o tome kako je Šibenik postao jednom od najvažnijih ratnih hidroavionskih baza te kako je Šibenčanin Đorđe Miliša u šibenskom kazalištu zadao jedan od završnih udaraca Austro – Ugarskoj.

U Šibenskom klubu predstavljamo Vam Tomislava Barana, njegovu zanimljivu profesionalnu karijeru i način na koji on voli svoj rodni grad. Tu su i dva pozornosti vrijedna projekta – otvaranje Muzeja betinske drvene brodogradnje u Betini i iznimno vrijedni projekt  Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županijeVeleučilišta Marko Marulić u Kninu koji je u cijelosti osmišljen i razvijen u Kninu, a njegovu je realizaciju financirala Europska unija. 

Na kraju, prije zavičajnog putopisa Jose Gracina koji nas je ovoga puta poveo na mistični izlet na padine Velebita, donosimo nadasve zanimljivi portret, bolje rečeno životnu priču, jednog od najuglednijih šibenskih znanstvenika i intelektualaca, ali i nogometaša, prof. dr. sc. emeritusa Mladena Friganovića Moše.

Kupce novog broja časopisa „Šibenik“ tim u prodavaonicama trgovačkog lanca „Djelo“ očekuje prigodni blagdanski poklon. To je ovoga puta pun pijat kolača vrijedan 11 kuna i 99 lipa. Poklon je moguće uzeti odmah ili doći po njega naknadno uz predočenje bona „1 pijat kolača“ kojeg će svaki kupac časopisa dobiti na blagajni.

Iz kategorije: Vijesti