Datum objave: 15. Rujan 2016

FOTO: U centru Šibenika izloženi obnovljeni legendarni topovi s otoka Žirja

Šibenik News
Šibenik News

Dva obnovljena legendarna topa s otoka Žirija, koja su odigrala značajnu ulogu u obrani Šibenika i Hrvatske u Rujanskoj bitci za Šibenik prebačena su iz NCP – Remontnog brodogradilišta Šibenik na plato ispred bivšeg hotela Krka na kojem će biti izloženi od subote 17. do 23. rujna u sklopu posebnog programa „Šibeniče ti si stina“.

 

U povodu 25. obljetnice Rujanske bitke taj program organiziraju udruge civilnog društva „Volim Šibenik“ iz Šibenika i „Ruža Hrvatska – Žirije“ s otoka Žirija. Cilj je podsjetiti na važne detalje i činjenice iz Rujanske bitke, ali i dati potporu inicijativi za proglašenje Otoka Žirija spomen područjem Domovinskog rata.

 

Za vrijeme trajanja  manifestacije bit će organizirana izložba do sada nikad viđenih ratnih fotografija šibenskih fotoreportera kao i izložba eksponata iz Domovinskog rata iz fundusa Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske i braniteljske udruge „Ruža Hrvatska“. Predviđena je i večer poezije na kojoj će šibenski pjesnici čitati svoje domoljubne stihove.

 

Podsjetimo, topove su obnovili djelatnici Remonta, a sad se čeka dogovor s Gradom Šibenikom koji bi trebao kompenzirati troškove obnove dok radnici neće naplatiti 'ruke'. Topovi bi s vremenom trebali biti vraćeni na otok Žirje. 
 

Iz kategorije: Vijesti