Datum objave: 13. Prosinac 2016

Gradu Šibeniku je osnivanje Muzeja težaka na Kapriju neperspektivan projekt

Diana Ferić
Diana Ferić

Proglašenje otočića Baljenac kod Kaprija vrijednim kulturnim dobrom i njegovo nominiranje na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine samo je jedna od ciljeva projekta zaštite i promocije kaprijske težačke tradicije na kojem rade dr.sc. Jadran Kale, kustos u šibenskom muzeju i predavač na Filozofskom fakultetu u Zadru i Mjesni odbor Kaprija.

 

 

Taj je otok poseban jer je prekriven s čak 24 kilometra suhozida, koji izgledaju, kad se gleda iz zraka, poput čipke, a izgradili su ih težaci s Kaprija. Vrlo značajan doprinos senzibiliziranju javnosti za vrijednost tog otočića dao je i LAG More 249. Kako doznajemo od dr.sc.Jadrana Kale, oni su novcem koji su dobili na natječaju NP "Krka" financirali izradu 400 magnetića na kojima je slika otoka Baljenca." Kaprijani su u povijesti valjda iskrčili najveće površine u odnosu na ostala priobalna i otočna mjesta. Sve je to napravio taj kaprijski težak i tu baštinu treba promovirati i zaštiti. Spomenut ću samo primjer Bucavca. Dok nije izgrađena Jadranska magistrala i dok se putovalo samo brodom nitko nije uočavao taj poseban krajobraz na Bucavcu. Tako je i s otokom Baljenac. Budući da na njemu nema uvala niti pristaništa ne može ga se posjetiti pa vrijednost tog krajobraza se baš lako ne primjećuje", objašnjava dr. sc. Kale. Za registraciju otoka Baljenca kao trajnog kulturnog dobra zainteresirao se Konzervatorski odjel u Šibeniku koji izrađuje projekt, a u lipnju ove godine poslan je i zahtjev da se taj otok upiše na popis UNESCO - ve nematerijalne baštine.

 

Mjesni odbor Kaprija, uz potporu dr. sc Jadrana Kale, predložio je Gradu Šibeniku da im ustupi jednu trošnu zgradu na Kapriju. U prizemlju bi otvorili destileriju za proizvodnju likera od maginje koja je rasprostranjena na tom i okolnim otocima, a na katu bi bio etnografski muzej posvećen težačkoj tradiciji. Predvidjeli su da se Grad Šibenik s tim projektom natječe za sredstva iz Eu fondova. No, u Uredu za gospodarstvo i EU fondove su ih, ističe Kale, odbili jer da je taj projekt neperspektivan. "Čudno je to. Njima je tako nešto neperspektivno, a Općina Tisno se ponosi da će napraviti nešto slično - muzej maslinarstva i maslinovog ulja", primjećuje Kale.  

Iz kategorije: Vijesti