Datum objave: 15. Ožujak 2017

Arhitekti se ne mire s nasilnim rušenjem vile "Matulja" na Brodarici iako je više nema

Diana Ferić
Diana Ferić

„Ništa neće biti kao prije“ pisalo je na transparentu s kojim su se danas poslijepodne ispred srušene kuće Matulja na Brodarici, prvom šibenskom urbanom vilom koju je projektirao čuveni Ante Vulin, fotografirali sudionici predavanja o zaštiti arhitekture modernizma koje će se danas održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'. Time su još jednom iskazali svoje neslaganje s rušenjem te kuće koja je bila pod zaštitom, a kupac, sadašnji investitor je iskoristio pravni vakuum da bi ju uklonio i na njezinom mjesto tko zna što izgradio. Kuća Matulja, djelo poznatog arhitekte Ante Vulina iz 1962. godine smatrala se spomenikom arhitekture iz doba moderne te je kao takva trebala 'uživati' status zaštićenog kulturnog dobra.
 

Kuća Matulja svojedobno je bila zaštićena Rješenjem o preventivnoj zaštiti koje je izdalo Ministarstvo kulture međutim novi vlasnici, obitelj Ninković iskoristila je 'prazan hod' na prelasku s privremene na trajnu zaštitu i sa zemljom sravnila spomenik kulture što je diglo na noge kulturnu javnost Hrvatske, prvenstveno arhitekata.

 

Upravo će Saša Šimpraga, jedan od moderatora tribine i analitičar prostora, predvoditi i okupljanje pred ostacima onog što je do kraja tekućeg mjeseca u uređenoj državi trebalo biti trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Sudionici kako okupljanja, tako i predavanja žele upozoriti na slučaj kuće Matulja koji nije jedinstven na prostoru Lijepe Naše, ali koji se više nikad ne bi trebao ponoviti. Naime, bračni par, vlasnici sad zemljišta na kojemu je nekoć stajao biser moderne arhitekture, kako smo prethodno pisali na Šibenik News portalu, iskoristio je sporu hrvatsku birokraciju za što neće snositi sankcije budući da je kuća sravnjena sa zemljom u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

- U ovom slučaju je nažalost ostvarena je namjera vlasnika da ukloni postojeću građevinu, osporavajući njezine vrijednosti utvrđene već ranijim Rješenjem o preventivnoj zaštiti, koristeći trenutnu nenadležnost Ministarstva kulture s obzirom na to da je donošenje Rješenja o trajnoj zaštiti u tijeku - kazali su nam tada iz Ministarstva kulture.

Nakon simboličnog, nazovimo ga, prosvjeda, predavanje s početkom u 18.30 sati u Knjižnici, izlaganja će održati dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik) uz moderatore Šimpragu te Lidiju Butković Mićin.

Iz kategorije: Vijesti