Datum objave: 30. Svibanj 2017

Sučeljavanja: Josip Živković se zbog uvreda da nema znanja izderao na Željka Burića

Diana Ferić
Diana Ferić

Povremeno je ozbiljno zaiskrilo u današnjem sučeljavanju  u programu  Radio Ritma između Željka Burića (HDZ) i Josipa Živkovića(SDP,HNS,HSS i NK Antom Dobra) koji se u drugom krugu lokalnih izbora natječu za mjesto gradonačelnika Šibenika, ali neke toliko oko različitih stanova i koncepcija nego zbog toga što Josip Živković nije dopustio Željku Buriću da mu govori da određene stvari ne zna i da je njegovo neznanje“nevjerojatno“.

 

Sukobili su se oko toga najprije  na dvjema temama i to oko TEF –a i Poda. Živković je kritizirao način na koji se sada rješavaju imovinsko – pravni odnosi na prostoru TEF –a uz tutorstvo ministarstva državne imovine i ministra Marića te je primijetio da je to trebalo riješiti u prvotnoj predstečajnoj nagodbi od koje je aktualna vlast odustala,a Burić je tvrdio da je zemljište TEF –a riješeno u partnerstvu s državom i da je to odlično rješenje za Grad Šibenik.

„Sada smo u opasnosti da zbog kamata na dug prema državi potraživanja države budu veća od vrijednosti zemljišta“, kazao je, među ostalim Živković“

Na to mu je Burić kazao:

„Nevjerojatno neznanje čovjeka koji želi postati gradonačelnikom. Vi biste morali znati što je predstečaj i kako se provodi. Očito ne znate da i u predstečaju postoji razlučno pravo. osim toga strašno je neznanje govoriti o tome da na dug prema državi ne idu kamate. To je fiksno potraživanje“.

Živković je na to burno reagirao kazavši Burići da kad nema argumenata počinje vrijeđati,a kad ga je on poče prekidati zavikao je:

„Ne prekidajte me“, a na to se čulo Burićevo: „Molim!“

Potom je Živković rekao Buriću da je on svoje znanje pokazao time to je „bolnicu bacio u sanaciju,a u Gradu stvorio dugove veće od ijedne vlasti do sada“.

Burić je replicirao tako što je spočitao Živkoviću da mu je vlast u kojoj je on sudjelovaoostavila više od 70 milijuna kuna zaduženja. Na kraju su voditelji ipak smirili situaciju i prešli su na druge teme.

 

Burić je u nekoliko navrata ponovno kazao Živkoviću da pokazuje ne znanje, a on ga je zamolio da se ne služi tim argumentima: „Ja vas stvarno molim da više ne koristite izraz da ja nešto ne znam jer vi ne znate što ja znam“, a Burić je na to, kao u čudu, kazao: „Nije mi jasno zašto se gospodin Živković ljuti kada mu kažem da nešto ne zna. Kada meni kolege liječnici kažu da nešto ne znam ja se ne vrijeđam nego upotrijebim svu moć da to naučim“.

 

Inače u sučeljavanju se pokazalo da kandidati imaju dijametralno suprotna mišljenja o svim temama o kojima se razgovaralo:

 

Podi: Živković smatra da je ta zona zarasla u travu, da ima malo investitora i da je aktualna vlast uspjela dovesti samo jednog novog ulagača, a kazao je kako je u Zagrebu“Čuo ružne stvari o Podima“, ali nije precizirao koje. Željko Burić pak smatra da Podi nisu bez razloga proglašeni 2016. najboljom zonom u Hrvatskoj te tvrdi da su investitori, kako novi tako i postojeći za nju itekako zainteresirani-

 

Garaža ispod Poljane.: Željko Burić smatra da je ona nužna zbog poduzetnika u povijesnoj jezgri i da će ona biti „nova vrata u povijesnu jezgru“. Živković pak tvrdi da je to tako da bi, kako je kazao, podzemna garaža bila napravljena i ispod Trga bana Jelačića u Zagrebu. On se zalaže za prsten garaža oko povijesne jezgre- Dragu, Vatrogasni dom, TEF –a i protiv je dovlačenja prometa u središte grada.

 

Sveučilište i sveučilišni kampus: Josip Živković je optužio aktualnu vlast da je odustala od prvotnog programa osnivanja šibenskog sveučilišta i planirana tri studija te da je derogirala i ideju sveučilišnog kampusa na Palacinu pretvorivši je u izgradnju studentskog doma za šibensko Veleučilište. .Burić pak tvrdi da su stvoreni uvjeti za osnivanje još dva sveučilišna studija u suradnji s Norvežanima i da se sve događa pod kapom Sveučilišta u Zagrebu.

 

Iz kategorije: Vijesti