Datum objave: 19. Lipanj 2017

Rođenje košarke u Šibeniku:Sutra će biti obilježena 70. obljetnica prve javne košarkaške utakmice

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenska košarka  rođena je  prije 70. godina na Šubićevcu  pa će tim povodom Gimnazija Antuna Vrančića i Udruga „Volim Šibenik“ ,u suradnji s OKK „Dražen Petrović“ , sutra obilježiti tu važnu obljetnicu, 70. godina  prve javne košarkaške utakmice u povijesti Šibenika.

Prva javna košarkaška utakmica u Šibeniku, odigrana je u lipnju 1947. godine na bivšim teniskim terenima na Šubićevcu. Igrala je selekcija učenika šibenske gimnazije protiv selekcije zadarske gimnazije. Pobijedili su Zadrani, a rezultat nije točno zapamćen pa se u različitim izvorima navodi da je bilo 14:8 ili 14:13 odnosno 14:12 za Zadar. U predigri utakmice muških ekipa Šibenika i Zadra na terenu su se pojavile prve šibenske košarkašice koje su odigrale pokaznu, promotivnu utakmicu protiv kolegica iz Zadra.
Prve ženske i muške košarkaške ekipe formirali su od učenica i učenika šibenske gimnazije 1946 godine, po dolasku u Šibenik, profesori tjelesnog odgoja Milica Res Koritić (Pejić) i Zlatko Res Koritić. Iduće godine, u lipnju 1947. oni su organizirali prvu javnu košarkašku utakmicu u povijesti Šibenika

Milica Pejić i njen budući suprug Zlatko Res Koritić na radna mjesta profesora tjelesnog odgoja u šibenskoj gimnaziji raspoređeni su dekretom Ministarstva prosvjete FNR Jugoslavije. Milica je u šibenskoj gimnaziji počela raditi 14. rujna, a Zlatko 8. listopada 1946. godine. Po dolasku u Šibenik bili su smješteni u jednoj nevelikoj sobici nedaleko od katedrale sv. Jakova, a hranili su se u oskudnoj općinskoj menzi. Milica je kao mlada profesorica i uspješna sportašica koja se bavila svim ekipnim sportovima, atletikom, ritmičkom gimnastikom i folklorom, oduševila šibenske gimnazijalke i postala im uzor u sportu, ponašanju, čak i u odijevanju. Košarka je bila Miličin najdraži sport pa je svoju ljubav prema njoj prenijela i na mlade Šibenčanke s kojima je i sama igrala usprkos visokoj trudnoći. Treninzi su trajali do kasno u noć, a mame i bake, koje su dolazile provjeravati u gimnazijsku sportsku dvoranu što rade njihove kćeri
Zlatko Res Koritić, porijeklom iz sela Trnjana, nedaleko od Slavonskog Broda bio je uspješan i poznat sportaš i prije Drugog svjetskog rata. Još kao učenik gimnazije u Vinkovcima na plivačkim natjecanjima pobjeđivao je plivače iz dalmatinskih gradova.

 

Ni on ni Milica, kojom se oženio krajem 1946. godine, nikada ranije nisu bili u Šibeniku, ali su se u njemu brzo snašli. Šibenčani su ih odlično prihvatili. Odmah su se uključili u sva sportska i kulturna zbivanja u Gimnaziji i gradu, a angažirali su se i na stvaranju sportskih ekipa, posebno košarkaških. Najviše vremena provodili u školi, gimnazijskoj sportskoj dvorani i na sportskim terenima na Šubićevcu. Zahvaljujući tome, njegova supruga i on postali su omiljeni među šibenskim gimnazijalcima, njihovim roditeljima i kolegama. Prema riječima njihove kćeri Mirjane Res – Koritić, uvijek su se rado, s veseljem i nostalgijom, sjećali Šibenika iako su u njemu živjeli tek nepune dvije godine.

Kao začetnike košarke u Šibeniku bračni par Res Koritić prepoznali su i potvrdili njihovi učenici i sudionici prve košarkaške utakmice odigrane u Šibeniku 1947. godine, Boris Baica, Milivoj Boranić Mita, Davor Ilijaš, Ankica Panjkota i Duška Marinčić.

 

Prve šibenske košarkašice koje je okupila Milica Res-Koritić bile su:
Ankica Panjkota, Antonija Guberina, Sonja Glomus, Živana Bogdan, Slava Konjevoda, Pipa Šarić, Slavenka Dunkić, Duška Marinčić, Neva Kovač, Buba (Dubravka?) Ćorić,? Mileta, Vjera Šarac i Ksenija Bjažić. Najbolje košarkašice bile su Duška Marinčić i Sonja Glomus.

Prvi šibenski košarkaši koje je okupio Zlatko Res Koritić bili su:
Boris Baica, Branko Gojanović Lasica, Neno Iljadica Bažilio, Borko Zaninović, Davor Bošković, Lovor Lepeš, Boško Tarle, Vlado Županović, Nikica Iljadica Lala, Marko Baljkas, Joško Vukov, Slaven Karađole, Mladen Friganović Moša, Davor Ilijaš, Živko Kalauz, Vlatko Terzanović i Milivoj Boranić Mita.

 

Najveći dio prve grupe šibenskih mladića koji su igrali košarku Zlatko Res Koritić regrutirao je iz 7. a razreda šibenske gimnazije u kojem su bili učenici Miloš Brkić, Tomislav Zorić, Aleksandar Jelisavčić, Borko Zaninović, Joško Vukov, Ivo Marušić, Berislav Antunac, Lovor Lepeš, Joško Čelar i Hinko Bulat, kojima je razrednik bio legendarni profesor kemije Stipe Bošković.

 

U prvom šibenskom košarkaškom timu koji je 1947. godine odigrao prvu javnu i službenu košarkašku utakmicu Šibenik : Zadar bili su:
Boris Baica, Branko Gojanović Lasica, Neno Iljadica Bažilio, Marko Baljkas, Joško Vukov, Slaven Karađole, Davor Ilijaš, Mladen Friganović Moša, Živko Kalauz i Milivoj Boranić Mita.

 

 

Utakmica je odigrana na improviziranom košarkaškom igralište na starim teniskim terenima na Šubićevcu, a koševi su bili donijeti iz gimnazijske sportske dvorane. Igralo se jednom od dviju lopti koje su 1946. godine u Šibenik iz Zagreba donijeli Milica i Zlatko Res-Koritić.
Sudac je bio Zlatko Res Koritić. Rezultat utakmice Šibenik : Zadar nije zapisan, a u nekoliko postojećih izvora navode se da je bilo 14:8, 14:13 odnosno 14:12 za Zadar. Rezultat utakmice ženskih ekipa nije poznat.
Iste su godine odigrane su još dvije promidžbene košarkaške utakmice na Poljani. I tu se igralo na koševima iz Gimnazije koji su za tu prigodu bili obješeni na stupove javne rasvjete. Na tim utakmicama selekcija šibenskih gimnazijalaca igrala je protiv sličnih selekcija Zadra i Splita.

 

Nakon odlaska iz Šibenika profesorice Milice i profesora Zlatka Res Koritića profesor Milivoj Petković Minja osnovao je u gimnaziji Školsko sportsko društvo Gimnazijalac, jednu od najvažnijih sportskih institucija u povijesti Šibenika. Za kontinuitet košarke u tom razdoblju zaslužni su bili gimnazijalci Marko Kimer, Mile Nakić, Bojan Krvavica, Rade Milovac, Markiol Juras, Ratko Karković... Nakon profesora Milivoja Petkovića Minje to je nastavio profesor Ivica Slipčević koji se vratio u Šibenik nakon završetka studija i odsluženja vojnog roka. On se u okviru SD Gimnazijalac počeo intenzivno baviti podizanjem razine kvalitete sporta i sportske kulture u Gimnaziji, a posredno i u Šibeniku. Zahvaljujući njima šibenska gimnazija i njeno sportsko društvo bili su jedna od najvažnijih institucija za razvoj i napredak sporta u Šibeniku, prije svega košarke koja je od tada do danas etablirala kao najvažniji i jedan od najuspješnijih sportova u Šibeniku.

 

Podatke o prvoj službenoj košarkaškoj utakmici, na koju je još prije petnaestak godina upozoravao profesor Ivo Livaković, prikupila je i prvi puta objavila 2012. godine redakcija časopisa za promicanje zavičajne baštine „Volim Šibenik“, a danas su pohranjeni u arhivu Udruge „Volim Šibenik“ koja prikuplja građu za kuću slave i muzej šibenskog sporta.

 

70. obljetnica prve košarkaške utakmice u povijesti Šibenika bit će obilježena u utorak 20. lipnja u Gimnaziji Antuna Vrančića. Organizatori obilježavanja su Gimnazija Antuna Vrančića i Udruga „Volim Šibenik“, u suradnji s Omladinskim košarkaškim klubom „Dražen Petrović“.

 

Iz kategorije: Vijesti