Datum objave: 22. Kolovoz 2017

Drniš noćas obranjen- zbog požara za područje Županije proglašena velika nesreća

Diana Ferić
Diana Ferić

Vatra koja je protekle noći s Promine na kojoj je plamtio požar krenula prema Drnišu zaustavljena je kilometar i pol prije tog grada tako da je na tom požarištu stanje jutros bolje neko što je bilo sinoć. U obrani grada Drniša od vatrene stihije noćas je sudjelovalo više stotina vatrogasaca.

Nema stradalih ni ugroženih objekata, a na terenu je 200 vatrogasaca i vojnika. Tri kanadera krenula su jutros na to područje. Očekuje se i dolazak 100 pripadnika Hrvatske vojske. Inače, sinoć su se u gašenje požara koji je zaprijetio Drnišu  uključili i pripadnici nekadašnje 142.,drniške brigade.

Vatrogasci, mještani, lovci, planinari... zajedno su uspjeli formirati liniju obrane pa je požar u naselju Lišnjak zaselak Čuline zaustavljen.

Međutim požar i dalje bukti u naselju Velušić te zaselcima Bibići i Raiči, kazao je jutros Tomislav Dželalija, zapovjednik Stožera civilne zaštite Drniša.

Nova vatrena linija je duga više od 6 km i riječ je o vrlo nepristupačnom terenu, borovoj šumi u brdskojm predjelu u okolici Drniša.

Kako je priopćio Centar 112, jučer poslijepodne uslijed jačanja bure u 15:22 probijena je linija obrane prema vrhu Promine i Drniša. U 18:22 završena je evakuacija naselja Rajiča i Bibića, a evakuirane su starije i slabo pokretne osobe. Aktiviran je  Županijski stožer civilne zaštite i Stožer civilne zaštite grada Drniša koji je sazvao sjednicu u prostorijama grada Drniša u 20:00 sati.


Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Drniša gradonačelnik Drniša Josip Begonja proglasio je veliku nesreću za područje Grada Drniša.
Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je na prijedlog načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije.

Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina.

Zaključak oba Stožera je bio da je prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića. Zatražili su dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti kao i iz drugih županija i to 10 šumskih vozila, 5 auto cisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske da čuvaju rubne dijelove požarišta tijekom noći.
Preventivno je evakuirano 15 osoba koji su smješteni kod rodbine, a šest osoba je evakuirano i smješteno u dječjem vrtiću u Drnišu.

Mole se građani da ne odlaze na požarište samoinicijativno, već da se za bilo kakvu organizaciju jave Načelniku Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislavu Dželaliji na broj mobitela 098 200 950.

Nakon jučerašnjeg kaosa uzrokovanog požarom, autocesta A1 jutros je otvorena za sav promet, ali je između Benkovca i Pirovca zbog smanjene vidljivosti uzrokovane dimom brzina ograničena na 40 km/h. Još nije moguće prometovanje na nekoliko lokalnih cesta na benkovačkom i kninskom području.

Jučer u 13:24 obnovio se požar kod vodotornja u Kistanjama. Uz vatrogasce gaslili su ga 1 canadair i 2 air tractora. Požar je lokaliziran u 21:20 sati.

U 13:57 sati dojavljen je požar na predjelu Ivoševaca (Donji Radići). Na intervenciju su izašli vatrogasci DVD Ervenik, DVD Knin, DVD Šibenik i DVD Bilice  i 2 helikoptera. Požar je lokaliziran u 21:20 sati.

 

Iz kategorije: Vijesti