Datum objave: 01. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zbog velebnog "Plesa ORJUNE" Šibenik proglašen metropolom jugoslavenstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Živa slika Jugoslavije koju su na Poljani svojim tijelima "nacrtali" Šibenčani, bila je vrhunac "velebnog Plesa ORJUNE" koji je bio održan u Šibeniku na današnji dan 1. ožujka 1924. godine.

Šibenski "Ples ORJUNE" bio je tako veleban i tako dobro posjećen da je Šibenik proglašen "metropolom integralnog jugoslavenstva Kraljevine Jugoslavije".

-To zapravo i nije bio ples, - izvijestilo je splitsko "Novo doba", - nego prava narodna manifestacija u kojoj su bili zastupljeni svi građanski slojevi, predstavnici raznih gradskih društava i okolnih ORJUNA, a uveličao ju je dolazak posebnog izaslanstva uniformiranih članova ORJUNE iz Splita na čelu s članom Direktorija ORJUNE Nikom Bartulovićem.

-Lokali Narodne kavane, piše dalje "Novo doba", - i sokolskog društva bijahu prepuni svijeta. Posebno je bila uspjela zajednička večera koja je protekla u najljepšem raspoloženju. Govor Bartulovića prožet jugoslavenskim nacionalnim mislima bio je popraćen oduševljenim kliktanjem i gromkim pjevanjem, a zabava je potrajala sve do jutra. Organizatori su bili i više nego zadovoljni jer su novčani darovi Šibenčana bili vrlo izdašni.

Podsjetimo, ORJUNA (Organizacija jugoslavenskih nacionalista) bila je ekstremna nacionalistička i teroristička organizacija koja je zagovarala "integralno jugoslavenstvo" , a s političkim protivnicima se obračunavala nasiljem i terorom. Bila je povezana s četnicima (koji su u Šibeniku dvadesetih i tridesetih godina imali svoje legalno Četničko društvo) i vojskom Kraljevine Jugoslavije.

Već 1920. godine ORJUNA je imala svoje naoružane postrojbe koje su nekažnjeno provodile terorističke akcije protiv hrvatskih domoljuba i komunista.

ORJUNA je negirala postojanje hrvatske nacije, a njeni članovi, orjunaši, silom su nastojali hrvatsko narodno područje ugraditi u velikosrpske ekspanzionističke koncepcije.

U Dalmaciji i Šibeniku, sve do otrežnjenja od iluzija da će Hrvati ostvariti svoja nacionalna prava i nacionalni identitet unutar Jugoslavije, ORJUNU je podržavao veliki broj etničkih Hrvata. Štoviše Hrvati orjunaši brutalno su se fizički obračunavali s hrvatskim domoljubima. Batinaških pohoda na Hrvate domoljube bilo je i u Šibeniku, a znakovito je da su se Hrvati pristaše ORJUNE, iako je ona bila raspuštena 1929. godine, ostali aktivni i vjerni svojim političkim idealima te su se na početku Drugog svjetskog rata 1941. godine, kada je Dalmaciju okupirala fašistička Italija, pridružili četnicima.

ORJUNA je kao pokret i po načinu djelovanja bila vrlo slična talijanskim fašistima i njemačkim nacistima, a orjunaši su bili zagovornici autoritarne države su kojoj nema mjesta za demokraciju, parlamentarizam i nacionalne slobode.

Danas se u Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji, izraz orjunaš koristi kao izraz za anacionalnog i izdajničkog pripadnika hrvatskog naroda.
 

Iz kategorije: Vijesti