Datum objave: 15. Ožujak 2018

Forum obiteljskog smještaja:Turisti ne dolaze zbog apartmana nego zbog autentičnih priča i doživljaja

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki broj iznajmljivača kuća i apartmana iz Šibensko – kninske županije okupio se na 3. Regionalnom Forumu obiteljskog smještaja Šibensko – kninske županije koji je danas održan u konvencijskom centru u Solarisu s nizom za iznajmljivače zanimljivih i korisnih tema . Govorilo se o alatima za unapređivanje kvalitete obiteljskog smještaja, trendovima u obiteljskom smještaju, zakonodavnoj regulativi, digitalnom marketingu te modelima financiranja postojećih i novih objekata, a predstavljeni su i primjeri dobre prakse koje su prezentirale Ana zajc koja ima zanimljivi obiteljski smještaj u Pirovcu i Zdravka Milković koja je uredila kuću za odmor Parma u Billicama, u blizini Prukljanskog jezera, na potpuno izoliranoj lokaciji i nema problema s njezinim punjenjem ni u predsezoni ni u postsezoni.

 

Šibensko – kninska županija, prema istraživanju međunarodnog portala za oglašavanje smještaja Booking.com postaje vrlo poželjna destinacija, a prosječna ocjena destinacije je čak 9,00. U posljednju godinu dana preko tvrtke Booking. com prodaje se smještaj u novih 2 000 objekata, a ukupno ih se u Šibensko – kninskoj županiji nudi oko 6 000. Hit za turiste je autentični smještaj kod domaćina, vikend putovanja,a 34 posto turista želi ponovno posjetiti odredište u kojem su bili,a jednako toliko ih odredište bira prema lokacijama na kojima su snimani njihovi hit filmovi, posebno s azijskog tržišta.

 

Nekoliko predavača danas je posebno naglasilo da nije dobro prodavati samo smještaj, ma kako luksuzan bio već priču, doživljaj i emociju, a većina turista traži upravo autentične priče i ljude. Preporuka je i sinergijsko djelovanje, suradnja i izmjena iskustava među onima koji u turizmu prodaju svoje uloge.

 

Dvije su ključne stvari kojima se treba posvetiti kad je u pitanju obiteljski smještaj, rekategorizacija i povoljnija kreditna sredstva, naglasio je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Što se tiče rekategorizacije, mislim da najave idu u krivom smjeru. Prije tri godine smo sastavili materijal kojem smo uputili Ministarstvu, a u njemu stoji kako se obiteljski smještaj ne smije mjeriti mjerilima obiteljskog smještaja. Sustav kategorizacije je loše napravljen, a loše se ne može popraviti ", kazao je i predložio  uvođenje novog modela koji bi obiteljski smještaj svrstao u tri osnovne kategorije – 'standard', 'economic' i 'superior'.

"To je danas globalni trend, kao i specijalizacija ponude koja se postiže marketinškim mjerama, a ne administrativnim mjerama i kroz sustav brendiranja se vodi investitora korak po korak prema putu uspjeha ", istaknuo je.

Diskusija na panelu pokazala je da iznajmljivači obiteljskog smještaja nisu gotovo ničim zadovoljni kada je riječ o zakonskoj regulativi i sustavu koji treba osigurati normalne uvjete za njihovo poslovanje, a Nedo Pinezić je sve je to sažeo kod primjer mladog školovanog ekonomiste koji je htio otvoriti svoju turističku agenciju, ali to ne može bez da položi ispit za voditelja agencije, ispit ne može posložiti bez iskustva u tom poslu, a iskustvo ne može steći jer nema posla tako da na tome sve staje.

 

Uskoro će biti na uvidu javnosti prijedlog novog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji se odnosi i na obiteljski smještaj pa je iznajmljivačima preporučeno i da pošalju svoje primjedbe.
 

Iz kategorije: Vijesti