Datum objave: 30. Ožujak 2018

Šibenski novinari u sjedištu grupe IMPOL:U šibensku tvornicu ulažu još 260 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i TLM imali su sreću što je u tu tvrtku 2016. godine, najprije kao zakupac, a odnedavno i kao vlasnik valjaonica ušla slovenska grupa Impol, najveća tvrtka u Štajerskoj i šesti izvoznik u Sloveniji, tvrtka koja godišnje ostvaruje 666 milijuna eura prometa i 33 milijuna eura dobiti, a za Impol - TLM ima vrlo ambiciozne planove ulaganja i opremanja te tvornice za proizvodnju aluminijskih dijelova za prestižnu automobilsku, ali  i za avio i svemirsku industriju za što ove godine očekuju certifikat. Takav su dojam stekli novinari šibenskih redakcija koji su na poziv Uprave Impola obišli njihovu tvornicu u Slovenskoj Bistrici i razgovarali s članovima Uprave. Predstavili su im se najviše pozicionirani članovi uprave na čelu s glavnim izvršnim direktorom Andrejom Kolmaničem.

 

Impozantni su planovi za ImpolTLM u koji u naredne dvije godine namjeravaju uložiti 260milijuna eura kako bi bio glavni opskrbljivač automobilske industrije, ali je i jednako dojmljiv i način na koji grupa IMPOL posluje te njihov odnos prema kupcima, zaposlenicima, inovacijama...
Timski rad, ulaganje u inovacije i zaposlenike, briga o kvaliteti svega što rade i lojalnost prema kupcima njihovih proizvoda, što su glavne značajke njihove poslovne politike, kako je kazao Andrej Kolmanović, glavni izvršni direktor grupe IMPOL nisu vidljive samo iz statističkih podataka o proizvodnji i financijskim rezultatima koje je novinarima predstavi nego i u izgledu tvorničkih hala, od njihove urednosti do automatizacije proizvodnje, okolišu tvornice, solara koji su postavljeni na natkrivenim parkiralištima za automobile do postojanja obrazovnog centra u krugu te tvornice u Slovenskoj Bistrici.

 

Njihova ljevaonica u Slovenskoj bistrici je najmodernija u Europi, a puno pažnje i to u suradnji sa svojim kupcima polažu na recikliranje pa se u njihovoj proizvodnji koristi sada 30 posto sekundarnog aluminija.

Impol je pravni slijednik kovačnice bakra koja je u Slovenskoj Bistrici osnovana još 1825. godine a tek kasnije su krenuli u preradu aluminija. Nakon raspada Jugoslavije doživjeli su veliku poslovnu krizu jer su izgubili tržište, ali su se vrlo brzo uspjeli prilagoditi novim okolnostima, osvojiti europsko tržište i nakon privatizacije 1998. godine počinju opet rasti. Počeli su s proizvodnjom od 40 000 tona aluminijskih poluproizvoda,a krajem 2017. godine popeli su se na 260 000 tona. Imaju i jasno definiranu i razrađenu strategiju, a to je da do 2025 godine postignu proizvodnju od 405 000 tona godišnje i milijun eura prihoda.

 

 

Nije nevažno da su vlasnici IMPOL –a zaposlenici i uprava tako da i jedni i drugi tvrtku doživljavaju kao svoju i lojalnost ne izostaje,a vode brigu o svim zaposlenicima.

„Puno ulažemo i u naše zaposlenike kroz inovacije, edukacije, susrete s inovatorima te stipendiranje učenika i studenata. Održavamo redovne simpozije na kojima bih volio vidjeti i svjetski poznatog inovatora Matu Rimca jer pratimo svjetske trendove u industriji. Važna nam je i briga o zaposlenicima tako da im redovno podijelimo jubilarne nagrade, darujemo njihovu djecu pred Božićne blagdane, imamo svoje sportske igre na kojima također razvijamo i taj timski duh, održavano godišnje susrete s našim umirovljenicima“, nabrajao je Andrej Kolmanič načine na kojima ta tvrtka pokazuje da joj je svaki zaposlenik, sadašnji i bivši bitan što je u hrvatskim tvrtkama rijetka pojava.

 

U tvornicama u Slovenskoj Bistrici, Sevojnu u Srbiji i Impol -TLM –u u Šibeniku ukupno zapošljavaju 2 300 radnika. Uz to imaju i tvrtku u New Yorku koja se bavi trgovinom. Na sve tri lokacije imaju ljevaonicu u valjaonicu, a u Slovenskoj Bistrici modernu presaonicu. Sa svojim su proizvodima prisutni u cijeloj Europi,a li i SAD –u a glavni su i izravni opskrbljivač Mercedesa , a njihove aluminijske poluproizvodu koriste se i za Ferrarije, Ducati, Audi, Lamborghini. Za Šibenik je posebno važno da, nakon planiranih ulaganja i dobivanja potrebnih cetrifikata IMPOL TLM bude glavni opskrbljivač europske automobilske industrije, a ponosni su i na to što će stadion na kojem će biti otvoreno Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji biti „obučen“ u IMPOL –ov aluminij, a od tog je aluminija i većina postaja podzemne željeznice u Moskvi.

 

IMPOL TLM je, kako stalno naglašavaju u Upravi grupe Impol, nova tvrtka, koja nema pravne veze s TLM –om. Ta je tvrtka samo na javnoj dražbi kupila od Aluminijuma u stečaju nekretnine i pokretnine,a vezano za TLM, kaže Andrej ih prošlost ne zanima, samo sadašnjost i budućnost.

 

„ Mi predviđamo u našoj proizvodnji upravo najveći rast valjoničkih proizvoda i tu Impol - TLM  ima veliku ulogu no sadašnja oprema tomu ne može odgovoriti. Do sada smo dobili sve certifikate za sadašnju proizvodnju, a radimo na dobivanju cetrifikata za automobilsku industriju. Proizvodnja za automobilsku te avio i svemirsku industriju je budućnost TLM –a. U šibenskoj tvornici smo imali u početku imali 207 radnika, a sada ih je 389. Prosječna plaća je oko 1 100 eura, a zaposlenici su na kraju 2017. dobili i 13 plaću. U ovoj godini ćemo proizvodnju povećati na 92 000 tona, a do 2025 to će biti 200 000 tona aluminijskih poluproizvoda. To što smo u tvornicu  Šibeniku do sada uložili  100 milijuna eura dovoljno govori da smo ozbiljan i siguran partner“, zaključio je Andrej Kolmanič uz najavu da će nakon modernizacije Ljevaonice za koju se spremaju posao u njoj moći naći i radnici TLM –ove Presaonice za koju oni osobno nisu zainteresirani, a očekuju i da će privući mlade Šibenčane da se školuju za zanimanje koja su im potrebna.

Impol je vlasnik i jednog od najljepših  štajerskih dvoraca  Statenberg koji je upravo uređen, a novinari šibenskih redakcija te Lidera i Privrednog vjesnika, koji su ga obišli u pratnji svojih domaćica,  predstavnicom   za odnose s javnošću grupe Impol Nine Potočnik i prokuristicom Impol TLM-a Danijelom Troskot, koja je bila i  voditeljica tog izleta, bili su među prvim gostima.


 

Iz kategorije: Vijesti