Datum objave: 04. Ožujak 2019

Gradski parking Šibenik posebnom kampanjom upozorava vozače da poštuju mjesta označena za invalide

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalnoj kampanji „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koju je pokrenula tvrtka Split parking kako bi se vozače dodatno educiralo da poštuju mjesta za invalide priključio se i Gradski parking Šibenik uz potporu Grada Šibenika. Danas je na parkiralištu gradske tržnice postavljena prva tabla s fotografijom osobe s invaliditetom,a nakon toga su postavljene takve table i na drugim frekventnim mjestima.


„Postavljamo ove table s ciljem osvješćivanja naših sugrađana da ne parkiraju na mjesta koja njima nisu namijenjena. Želimo da svaka osoba s invaliditetom može lakše doći do parkirnog mjesta bez da su ona zauzeta nepropisnim parkiranjem. Grad Šibenik  ima 1 112 označenih parkirnih mjesta, a od toga ih je  oko 50 namijenjeno invalidima. To je oko 4,9 posto ukupnog parkirališnog prostora. Zakon propisuje da to mora biti od 3 do pet posto što znači da smo na gornjoj granici. Po cijelom će se gradu postaviti 24 table koje će, vjerujem, senzibilizirati građane da vode više brige jedni o drugima", istaknuo je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.

Kampanjom se želi podići razina svijesti i odgovornosti kod građana, upozoriti na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom te postići zavidnu razinu tolerancije kod svih sudionika u prometu.

„Izrazito mi je drago što smo se priključili ovoj hvalevrijednoj kampanji kojom želimo skrenuti pažnju na poteškoće s kojima su suočeni naši sugrađani s invaliditetom prilikom ostvarivanja svojih prava kad je riječ o parkirnim mjestima. Zauzimanjem ovih mjesta osobama kojima su zapravo namijenjena značajno se otežava njihov svakodnevni život pa vjerujemo da će ova kampanja pomoći dodatno osvijestiti važnost poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Bitno je i uvesti reda u korištenje oznaka za osobe s invaliditetom koje se lijepe na automobile, kako bio takva mjesta zaista pripala onima kojima su potrebna “, izjavio je gradonačelnik Željko Burić.

Glavni cilj ove plemenite kampanje, kojoj su se priključili gradovi diljem Hrvatske, je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi i dugoročni cilj jest izmjena Pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti kako bi se sankcioniranje zloupotrebe istog lakše provodilo.
 

Iz kategorije: Vijesti