Datum objave: 15. Lipanj 2020

DOČEK JE MOGAO BITI I MASOVNIJI ... / Šibenski liječnik Dražen Grgić uplovio u šibensku luku nakon što je u pet mjeseci sam oplovio Atlantik, dočekala ga sretna majka

Diana Ferić
Diana Ferić

Ne znamo kome je proteklih pet mjeseci bilo teže - šibenskom liječniku Draženu Grgiću koji je sam u jedrilici oplovio Atlantik i danas se sretno vratio u Šibenik ili njegovoj vremešnoj majci koja je svih tih dana strepila i, kako nam je, kazala smršavila nekoliko kilograma brinući se za sina, ali je presretna što ga može danas zagrliti živog i zdravog.

 

Nakon što je u šest mjeseci dva put preplovio Sredozemno more i Atlantski ocean, šibenski liječnik Dražen Grgić u ponedjeljak popodne vratio se u svoj Šibenik. Na izlasku iz kanala sv. Ante dočekali su ga jedriličari Vala, a prije nego što je stigao nakon 180 dan ponovno vidjeti rodbinu i najbliže, Grgić se zaputio na carinu na sve moguće preglede. Nakon tih formalnosti, ispred zgrade Lučke kapetanije na šibenskoj rivi prvo je izmolio Oče naš, piše Šibenik In.

Molitva je izgledala duboka i iskrena, što dovoljno govori kroz koje je sve nedaće Grgić prošao u svojoj polugodišnjoj jedrililčarskoj avanturi, iako zadovoljstvo na licu govori sasvim suprotno. Šibenski liječnik je u svemu tome neizmjerno uživao, a čak se usudio reći da cijeli taj poduhvat i nije nešto posebno.

- Najteže je bilo kad sam krenuo na put proći Sredozemno more. Kad sam se vraćao, stavio sam si zadatak doći od točke do točke točno na vrijeme kako bi uhvatio povoljne vjetrove. Sve mi se poklopilo i utiska sam da bi svatko od ovdje prisutnih na rivi mogao prejedriti ocean u takvim okolnostima kakve su mene pratile. Mnogi su mu govorili da sam lud što idem na takav put s ovim malim brodom, ali može se, zadovoljan sam s njime. Iako, za potencijalni iduću put, ako do njega uopće dođe, htio bi neku bržu jedrilicu, s ovom sam maksimalno uspio razviti 12 čvorova. Ili da putujem u nekom luksuznom brodu pa da o ničemu ne moram brinuti – rekao je Grgić danas na šibenskoj rivi.

Nije mu teško pala ni samoća.

- Mislim da to ovisi kakva je to osoba. Meni samoća ne pada teško, a ne može se ni reći da sam bio sam zahvaljujući modernim  tehnologijama. Pogotovo mi nije falilo razgovora, non stop sam bio na vezi s prijateljima i obitelji. Što da kažem, ocean je ogromna površina, a ja sam se opuštao uz Franka Sinatru – kazao je odvažni šibenski liječnik.

Jedan od najupečatljivijih doživljaja na Atlantiku bio je susret s plavetnim kitom, najvećom životinjom na svijetu.

- Bilo smo na istoj putanji pa sam morao isključiti autopilot i naglo skrenuti. Kit je ogroman, kao tri dužine mog broda, i koliko je impresivno bilo vidjeti ga nekako mi nije bilo ugodno što mi je toliko blizu. Da je zamahnuo repom, ode moj brod. Viđao sam i puno dupina i drugih, manjih kitova, ali to se s plavetnim ne može usporediti – opisuje Grgić.

Najteže je naći vremena

Kad se jednom krene, teško je stati, ali Grgić još nema planove za neki drugi poduhvat. Ili ih nije htio otkriti odmah pred rodbinom koja ga nije vidjela pola godine i vjerojatno teže od njega sve to skupa preživljavala. 

- Za ovakve stvari najprije treba puno vremena, to je najteže naći – zaključio je Grgić.

Osim podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora, cilj je Grgićeve plovidbe bilo i prikupljanje novca za SOS Dječje selo Hrvatska.

- Doktorovo putovanje donijelo nam je i financijsku korist, a postali smo i prepoznatljiviji. A najvažniji nam je edukativni dio jer našu djecu stalno učimo o važnosti ekologije. Doktor je pokrenuo i inicijativu za pozivanje humanitarnog telefona – kaže Ljiljana Varga iz SOS Dječjeg sela.

Na rivi je Dražena Grgić dočekali su direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole, dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić i kandidatkinja na listi Domovinskog pokreta dr.sc. Ljiljana Zmijanović. Malo ljudi s obzirom na važnost tog poduhvata. Bilo je očekivano i primjerno da su gradske strukture organizirale masovniji doček jer dr. Grgić ulazi u povijest i to kao Šibenčanin.

Iz kategorije: Vijesti